Pan troglodyty - šimpanz


CHIMPANZEE “

Šimpanz je určite jedným z najznámejších primátov pre svoj spoločenský charakter a svoju inteligenciu.

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Primáty

Rodina

:

Hominidae

Milý

:

Pan

Druhy

:

Pan troglodyty

Poddruh

:

Pan troglodytes schweinfurthii

Poddruh

:

Pan troglodytes verus

Poddruh

:

Pan troglodytes troglodytes

Spoločný názov

: šimpanz

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška: 1,0 - 1,7 m vo zvislej polohe
  • Váha: ženy: 25 - 68 kg; muži: 35 - 80 kg
  • Dĺžka života: 40 - 60 rokov

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Šimpanz, vedecký názov Pan troglodyty čeľade Hominidae žije v rozsiahlej geografickej oblasti rovníkovej Afriky medzi 13 ° severnej a 7 ° južnej polohy. Nachádza sa od južného Senegalu v celom páse lesov severne od rieky Kongo na západ od Ugandy a západnej Tanzánie, od hladiny mora do 2 800 m.

Rozoznávajú sa tri poddruhy: Pan troglodytes schweinfurthii; Pan troglodytes verus; Pan troglodytes troglodytes ktoré sa navzájom líšia pre rozdielne geografické umiestnenie a pre malé morfologické variácie.

Ich biotop je mimoriadne variabilný a žije tak v tropických dažďových pralesoch, ako aj v savanách, ako v horských lesoch. Preferujú pomerne husté dreviny, najmä lesy, ktoré majú v zemi hrubú vrstvu listov.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Šimpanzy majú zvyčajne čiernu alebo hnedú škvrnitú tvár. Na tvári môžu byť tiež biele vlasy a na zadnej strane môžu byť na nich chumáčiky bielych chĺpkov, ktoré sa stratia, keď zviera začne starnúť. Srsť je čierna, ale s pribúdajúcim vekom má tendenciu sa strácať. Šedivé a sfarbené do biela. Tvár je bez srsti, na rozdiel od tela, ktoré je husto pokryté vlasmi, s okrúhlymi očami, ktoré sú vždy veľmi ostražité, veľkými a pohyblivými perami a zubami veľmi podobné ako u človeka, ale väčšie, najmä očné zuby a stoličky. Majú akýsi superorbitálny hrebeň, vďaka ktorému vyzerá obočie stuhnuté a kostnaté.

Sú to zvieratá, ktoré sa vyznačujú veľmi dlhými a pevnými rukami a kratšími nohami, ktoré umožňujú zvieraťu kráčať po štyroch a zároveň udržiavať prednú časť tela vo väčšej výške ako chrbát.

Ruky sú tvorené piatimi veľmi dlhými prstami, z ktorých je palec proti iným prstom, čo umožňuje dobré držanie. Keď šimpanz kráča, opiera sa o svoju váhu na kĺboch ​​svojich rúk. Chodidlá sú široké a ploché a vyznačujú sa tiež dlhými a veľmi členitými prstami. Aj v tomto prípade je palec protiľahlý a túto vlastnosť je dobré zvýrazniť, pretože umožňuje zvieraťu pevne uchopiť vetvy a predmety.

Hovorí sa o ich typickom spôsobe pohybu na stromoch brachiation čo je práve skok z vetvy na vetvu hlavne pomocou horných končatín, lipnutie na vetvách vďaka rukám (gibbon je zviera, ktoré túto techniku ​​na veľkolepých úrovniach využíva viac ako ktorýkoľvek iný).

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Šimpanzy sú spoločenské a denné zvieratá a v noci spia v posteliach, ktoré si občas pripravia (viď video na bočnej strane).

Matka s neodstaveným dieťaťom spí spravidla na jednej posteli, zatiaľ čo všetky ostatné si vytvárajú samostatné postele.

Pohybujú sa častejšie pohybom v zemi a nie na stromoch (na rozdiel od napríklad orangutanov).

Komunitu môže tvoriť premenlivý počet jednotlivcov od 5 do 150 v súvislosti s dostupnosťou potravy. Územie, ktoré môže skupina obsadiť, sa pohybuje od 5 do 50 km2 (priemer je 12 km2) a tiež v tomto prípade to závisí od jedla: čím viac je jedlo rozptýlené, tým väčšie je územie.

Všeobecne platí, že ženy a ich mláďatá majú tendenciu byť izolované, zatiaľ čo muži majú tendenciu byť spolu s ostatnými.

V skupine dominuje dominantný samec (alfa samec), ktorému sa všetci ostatní podriaďujú. V skupine môže byť veľa ďalších mužov, napríklad muži, ktorí ešte nedorástli do dospelých. Výzvy na zabezpečenie úlohy alfa samca sú u dospelých mužov veľmi časté, rovnako ako spojenectvá medzi mužmi, kde sa rôzni jednotlivci združujú, aby ovplyvnili interakcie dominancie.

Sú to veľmi diskriminačné zvieratá, takže sa im nemusia páčiť zvieratá z iných skupín


KAŽDODENNÝ ŽIVOT ŠIMPANIÍ

Veľmi dôležitým aspektom v ich živote je starostlivosť o telo, starostlivosť o seba: navzájom si pomáhajú odstraňovať kliešte, mŕtve časti mäsa, nečistoty a tieto spoločenské operácie sú veľmi dôležité pre posilnenie väzieb a zmiernenie napätia. Starostlivosť sa robí rukami alebo perami a jeden jedinec prehrabáva kožušinu iného jedinca a hľadá cudzie telá, ktoré by ho vyčistili. Tieto operácie robia muži a ženy bez rozdielu, ale u mužov sú oveľa dôležitejšie ako u žien, pretože slúžia na vytváranie aliancií a zlepšenie sociálnych vzťahov v skupine, v skutočnosti je čas, ktorý dospelí muži venujú starostlivosti, oveľa dlhší. žien.

Jednoduchý fyzický kontakt u šimpanzov je veľmi dôležitý: objatia a pohladenia ponúkajú v čase stresu pokoj. Hra je tiež ďalšou dôležitou zložkou v každom veku: je dôležitá pre rozvoj sociálnych väzieb a pre nadviazanie priateľských vzťahov medzi jednotlivcami. Šteklenie (pozrite si toto nádherné video), lov, zápas sú bežné hry, ktoré často sprevádza veľa smiechu.

Ďalším dôležitým aspektom v živote šimpanza je učenie, pretože sú to veľmi inteligentné zvieratá, ktoré sa učia veľmi rýchlo jednak priamym zážitkom, jednak pozorovaním ostatných. To všetko im umožňuje byť zvieratami schopnými riešiť problémy, plánovať svoje činy a pamätať si udalosti z minulosti.

Sú to zvieratá schopné používať alebo vyrábať nástroje, aby si pomohli v každodennom živote. Môžu napríklad upravovať vetvičky tak, aby boli vhodné na zber mravcov a termitov; môžu listy použiť ako obrúsky; kamene sa používajú na drvenie orechov; ako zbrane môžu byť použité palice, konáre, kamene.

Šimpanzy sú typicky nepriateľské voči iným susedným skupinám a muži môžu dokonca loviť a zabíjať mužov zo susedných skupín. Okrem toho vždy ovládajú svoje územie a neexistujú na to, aby útočili na útočníkov. Zvláštnosťou, ktorá je spoločná iba u ľudí, je to, že šimpanzy nielenže prenasledujú možného votrelca, ale tiež hľadajú členov svojej skupiny, aby ich napadli.

Zaujímavou zvláštnosťou je použitie liečivých rastlín: v skutočnosti sa pozorovalo, že keď sa u niektorých exemplárov prejavia určité patológie, živí sa niektorými rastlinami, ktoré v súčasnosti liečia žalúdočné choroby, dnes bolesti hlavy, parazitárne infekcie atď.

KOMUNIKÁCIA

Šimpanzy môžu komunikovať gestami, postojmi, výrazom tváre, ako aj vokalizáciou.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Sú to všežravé zvieratá a ovocie tvoria dve tretiny ich potravy. Okrem toho sa živia aj kôrou stromov, listov, koreňov, kvetov, medu, vajec a malých zvierat, ako sú mravce a termity.

Väčšinu dňa trávia hľadaním potravy, väčšinou skoro ráno a skoro popoludní.

Jednou z ich zvláštností je, že môžu loviť malé zvieratá v skupinách, ako sú ošípané, paviány, antilopy: v praxi sa obete lákajú do zálohy a potom sa zabíjajú a požierajú.

Sú to veľmi inteligentné zvieratá a pre svoj každodenný život sú schopné napríklad pomocou kameňov rozdrviť orechy (video na boku).

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

Párové vzťahy u šimpanzov sú veľmi zložité a nie celkom jasné, aj keď sa zdá byť zrejmé, že ide o skutočný polygénny vzťah, v ktorom sa muž pári s viac ženami a ženy sa pária s viac samcami, aj keď sa niekedy stane, že muž zabráni inému. muž z párenia s konkrétnou ženou (buď o ňu bojuje, alebo ju odnáša, aby jej láskavosti mohol mať iba on).

Pozorovalo sa tiež, že muži a ženy kopulujú oveľa viac, ako je potrebné na plodenie, a preto sa zdá, že pohlavný styk má presnú sociálnu úlohu, ktorá posilňuje väzby skupiny.

Ženy majú menštruačný cyklus, ktorý trvá asi 36 dní, preto neexistuje presné reprodukčné obdobie. Charakteristické je, že u samice počas estru sa vyskytujú skutočné fyzické zmeny, najmä na úrovni genitálií, ktoré napučiavajú a sú tumescentné a majú intenzívnu ružovú farbu. Maximálny stupeň sexuálnej vnímavosti trvá asi 6 dní, počas ktorých sa samica splodí, aby plodila.

Zistilo sa, že opuch genitálií je veľmi dôležitým sociálnym aspektom v živote šimpanzov. Je iba druhoradé, že táto vlastnosť priťahuje mužov a varuje ich, že žena je vnímavá. Žena s opuchnutými genitáliami má niekoľko výsad: jedlo jej dávajú dominantní muži, ktorí sa vzdiali, vzdajú sa svojho miesta, a ak sa žena stretne so mužmi mimo svojej skupiny, odídu bez toho, aby sa rozruch.

Pozorovalo sa, že keď samice začnú byť tumescentné, ale nie na svojom maxime, pária sa s mladšími samcami, ktoré ich takmer chcú dosiahnuť. Iba keď je tumescencia maximálna, pária sa s dospelým mužom (aj keď z tohto pravidla existujú výnimky). Navyše, na samom vrchole tumoru mohla samica vytvoriť akýsi hárem, kde sa párila s niekoľkými samcami za sebou (u šimpanzov v tomto zmysle neexistuje rivalita ani agresívne správanie). Ďalšou situáciou, ktorá by mohla nastať v druhej polovici dospievania, t. J. Keď žena určite má ovuláciu, je to, že dominantné samce sa môžu stať veľmi majetníckymi a zabrániť iným samcom v prístupe k samici, a to dokonca aj násilím. je to, že sa na niekoľko mesiacov vytvorí pár, ktorý sa izoluje od zvyšku skupiny, aby nepútal pozornosť ostatných mužov, a sexuálne vzťahy sa preto stávajú výlučnými. Táto situácia sa zvyčajne vyskytuje iba u mladého muža, pretože alfa samec, teda dominantný muž, nemôže byť príliš dlho mimo svoju skupinu, inak stratí svoju dominanciu a bude nahradený inými mužmi.

Je potrebné povedať, že ženy sa nerozmnožujú tak často, ako dlho trvá závislosť od mladistvých, počas ktorej sa potomkovia spoliehajú na matku, pokiaľ ide o mlieko, ochranu a vzdelanie. Intervaly sú preto 3 - 6 rokov s kratšími cyklami, pri ktorých je biotop veľmi produktívny, a preto je pre matku potešením najskôr odstaviť svoje mláďa.

Tehotenstvo trvá 202 - 260 dní, na konci ktorého sa narodí iba jedno dieťa s hmotnosťou približne 2 kg. Novorodenec žije asi 6 mesiacov pripevnený k matkinej hrudi a podopiera sa o vlasy. Po tomto období obvykle prechádzajú na chrbát. Odstavenie sa deje okolo 3,5 - 4,5 roku života.

Deti sa spravidla neodlúčia od matky až do puberty, ktorá je u žien okolo 7 rokov (aj keď pred 10 rokmi nebude plodná), ako aj u mužov (aj keď do 15 rokov nemôžu plodia, až kým nedosiahnu veľkosť a váhu dospelého človeka a nenadobudnú konkrétne spoločenské postavenie).

Priemerný vek, v ktorom žena začína rodiť, je medzi 7,5 - 11 rokmi, zatiaľ čo v zajatí sa ukázalo, že v priemere je to okolo 14-15 rokov.

V praxi si môžeme myslieť, že na pochopenie ich zložitého vývoja: toto sú deti do 5 rokov; od 5 do 7 rokov sú deti; od 7 do 10 rokov, ženy sú dospievajúci (muži od 7 do 12 rokov); od 10 do 13 rokov sú ženy takmer dospelé, zatiaľ čo muži sú od 12 do 15 rokov; od 13 rokov sa ženy považujú za dospelé, zatiaľ čo muži od 15 rokov.

Starostlivosť o potomstvo vykonáva iba žena, muž sa nestará. Mláďatá sú úplne závislé od matky až do veku 3 - 4 rokov, aby sa naučili všetky zložité vzorce správania tohto druhu. Po tomto období majú tendenciu sa odlúčiť, aj keď pokračujú v udržiavaní zväzkov s matkou po zvyšok svojho života.

Väzby medzi súrodencami sú tiež veľmi silné, a to natoľko, že ak matka z akýchkoľvek dôvodov nemôže vychovávať dieťa, postará sa o ňu staršia sestra. Muži neposkytujú rodičovskú starostlivosť, ale poskytujú skupine duševný pokoj a chránia skupinu pred potenciálnymi nebezpečenstvami.

PREDÁCIA

Šimpanzy nemajú veľa iných predátorov ako ľudí, ktorí ich lovia, aby sa kŕmili ich mäsom. Medzi ďalšie veľké zvieratá, ktoré je potrebné sledovať, patria pytóny, leopardy a niektoré veľké dravé vtáky.

STAV OBYVATEĽSTVA

Šimpanz je klasifikovaný v Červenom zozname IUNC medzi zvieratami s veľmi vysokým rizikom vyhynutia NEBEZPEČENSTVO (EN): v skutočnosti sa odhaduje, že celková populácia na svete je približne 172 700 - 299 700 exemplárov. Hrozby pre tento druh sú: zničenie ich prirodzeného prostredia prostredníctvom odlesňovania a urbanizácie; pytliactvo na získanie mäsa alebo na obchodovanie s ním ako na domáce zviera alebo na jeho použitie na liečivé účely; choroby ako šimpanzy a ľudia sú vystavení rovnakým chorobám, preto blízkosť k človeku vedie k prenosu mnohých patológií.

Sú uvedené v prílohe I k dohovoru CITES (Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi fauny a flóry, jednoducho známy ako „Washingtonský dohovor“), ktorý obsahuje ohrozené druhy, pri ktorých je obchod povolený iba vo výnimočných prípadoch. Sú to zvieratá chránené zákonom v mnohých afrických štátoch a vyskytujú sa v mnohých národných parkoch, aj keď veľa populácií žije mimo týchto oblastí. Prísnejšie presadzovanie práva a účinnejšia správa chránených oblastí by však pre tento druh mohli znamenať zmenu.

VÝZNAM PRE SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

Spoločensky majú šimpanzy negatívny vplyv na človeka: môžu byť agresívne a môžu byť aj rezervoárom chorôb, pretože mnohé z chorôb, ktoré na človeka pôsobia, postihujú aj šimpanzy.

Sú veľmi populárne v zoologických záhradách alebo všeobecne pre ekoturistiku.

KURIOSITA “

Vedecký názov rodu, Pan sa týka gréckeho boha lesov s ohľadom na ich spôsob života. Termín troglodyty týka sa toho, kto žije v dierach alebo jaskyniach, čo pre toto zviera absolútne neplatí.


Pan troglodyty

The obyčajný šimpanz (Pan troglodyty Blumenbach, 1775) je primátom z čeľade hominidov. [2]

Spoločný šimpanz a bonobo sú jediným žijúcim druhom rodu Pan [2]. Podľa niektorých vedcov by mali byť reklasifikovaní na základe kolaterálneho vzťahu sHomo sapiens [3], z ktorých tvoria evolučne najpodobnejšie živé druhy ako členovia rodu Homo [4] podľa iných je to termín Homo sapiens neadekvátne a ľudstvo by sa malo preklasifikovať podľa pohlavia Pan [5], ako to urobil Linné v prvom vydaní Systema naturæ. [6] [7]


Aj keď je formálne klasifikovaný ako P. t. schweinfurthiiColin Groves z Austrálskej národnej univerzity tvrdí, že existuje dostatok variácií medzi severnou a južnou populáciou tejto populácie šimpanzov, ktoré by sa dali rozdeliť na dva poddruhy namiesto jednej severnej populácie, P. t. schweinfurthii a južné obyvateľstvo ako P. t. marungensis. [3]

Červený zoznam IUCN z roku 2007 ich klasifikoval ako ohrozené. [2] Aj keď je obyčajný šimpanz najpočetnejším a najrozšírenejším ľudským ľudoopom, očakáva sa, že bude pokračovať pokles vo východnej Afrike v dôsledku lovu a straty biotopu. Pretože šimpanzy a ľudia sú si fyziologicky veľmi podobní, šimpanzy podľahnú mnohým chorobám, ktoré človeka trápia. [4] Ak výskum a cestovný ruch nebudú správne riadené, predstavuje tiež riziko prenosu chorôb medzi ľuďmi a šimpanzmi. Tento poddruh intenzívne študovala doktorka Jane Goodall v národnom parku Gombe Stream. [4]

Dospelé šimpanzy vo voľnej prírode vážia medzi 40 a 65 kilogramami (88 až 143 libier). Muži môžu merať až 130 centimetrov a ženy do výšky 120 centimetrov. Telo šimpanza je pokryté hrubými čiernymi vlasmi, s výnimkou tváre, prstov na rukách a nohách, dlaní rúk a chodidiel. Palec aj palec na nohe sú protiľahlé a umožňujú presné uchopenie.

Šimpanz trávi čas na stromoch aj na zemi, ale zvyčajne spí v [ je potrebné objasnenie ] strom, kde si buduje hniezdo na noc. Kedysi obývali väčšinu tohto regiónu, ale ich biotop sa v posledných rokoch dramaticky znížil.

Šimpanzy žijú v komunitách obvykle od 20 do viac ako 150 členov, ale väčšinu času trávia cestovaním v malých večierkoch len s niekoľkými jednotlivcami. Východný šimpanz je stromový aj suchozemský a v noci odpočíva na stromoch, deň však trávi na zemi. [5]

Šimpanzy chodia pomocou chodidiel a prstov na nohách a na krátke vzdialenosti môžu chodiť kolmo. Sú to „chodci na kĺboch“. [5]

Keď sú šimpanzy konfrontované s predátorom, reagujú hlasnými výkrikmi a použijú akýkoľvek predmet, ktorý dostanú, proti hrozbe. Leopard je hlavným prirodzeným predátorom šimpanza, ale tiež sa stal obeťou levov. [6]

Strava Upraviť

Šimpanzy sú všežravé a jedia semená, ovocie, listy, kôru, hmyz ako termity a malú korisť. Často používajú vetvičku ako nástroj na dosiahnutie termitov alebo mravcov v hniezdach a bolo vidieť, že pomocou palíc lovia iné malé cicavce. Existujú aj prípady organizovaného lovu. V niektorých prípadoch, napríklad pri zabíjaní leopardích mláďat, sa to javí predovšetkým ako ochranné úsilie, pretože leopard je hlavným prirodzeným predátorom spoločného šimpanza. Boli zdokumentované aj ojedinelé prípady kanibalizmu. [ potrebná citácia ]


Obsah

  • 1 Etymológia
  • 2 Taxonómia
  • 3 Popis
  • 4 Správanie
    • 4.1 Všeobecne
    • 4.2 Sociálne správanie
      • 4.2.1 Sociosexuálne správanie
      • 4.2.2 Pokojnosť
    • 4.3 Diéta
    • 4.4 Genomické a kognitívne porovnania so šimpanzmi
    • 4.5 Podobnosť s ľuďmi
  • 5 Rozšírenie a biotop
  • 6 Ekologická rola
  • 7 Stav ochrany
  • 8 Pozri tiež
  • 9 poznámok
  • 10 Referencie
  • 11 Ďalšie čítanie
    • 11.1 Knihy
    • 11.2 Články
    • 11.3 Články v časopisoch
  • 12 Externé odkazy

Bonobo bolo predtým známe ako „trpasličí šimpanz“, a to aj napriek tomu, že bonobo malo podobnú veľkosť tela ako bežný šimpanz. Názov „trpaslík“ dal nemecký zoológ Ernst Schwarz v roku 1929, ktorý tento druh klasifikoval na základe predtým nesprávne označeného lebky bonobo, pričom si všimol jeho zmenšenú veľkosť v porovnaní s lebkami šimpanzov. [8]

Názov „bonobo“ sa prvýkrát objavil v roku 1954, keď ho rakúsky zoológ Eduard Paul Tratz a nemecký biológ Heinz Heck navrhli ako nový a samostatný generický výraz pre šimpanzy trpasličie. Názov sa pravdepodobne odvodzuje od preklepu na prepravnej debne z mesta Bolobo na rieke Kongo v blízkosti miesta, z ktorého sa v 20. rokoch 20. storočia zbierali prvé exempláre bonobo. [9] [10]

Bonobo prvýkrát rozpoznal ako samostatný taxón v roku 1928 nemecký anatóm Ernst Schwarz na základe lebky v múzeu Tervuren v Belgicku, ktorá bola predtým klasifikovaná ako juvenilný šimpanz (Pan troglodyty). Schwarz publikoval svoje zistenia v roku 1929 a klasifikoval bonobo ako poddruh šimpanza, Pan satyrus paniscus. [11] [12] V roku 1933 ho americký anatóm Harold Coolidge povýšil na druhový stav. [12] [8] Hlavné rozdiely v správaní medzi bonobosmi a šimpanzmi boli prvýkrát podrobne diskutované Tratzom a Heckom na začiatku 50. rokov. [13] Americký psychológ a primatológ Robert Yerkes bol tiež jedným z prvých, ktorí si všimli veľké rozdiely v správaní. [14]

Prvá oficiálna publikácia o sekvenovaní a zhromaždení genómu bonobo bola vydaná v júni 2012. Genóm samice bonobo zo zoo v Lipsku bol uložený v Medzinárodnej spolupráci s databázou nukleotidových sekvencií (DDBJ / EMBL / GenBank) pod prístupovým číslom EMBL AJFE01000000 [15] po predchádzajúcej analýze vykonanej Národným výskumným ústavom pre ľudský genóm potvrdili, že genóm bonobo sa líši od 0,4% od šimpanzieho genómu. [16]

Bonobos a šimpanzy sú dva druhy, ktoré tvoria rod Pan, a sú najbližšími žijúcimi príbuznými ľuďom (Homo sapiens). [17] [18]

Presné načasovanie PanHomo posledný spoločný predok je sporný, ale porovnanie DNA naznačuje nepretržité kríženie medzi predkami Pan a Homo skupinami, po divergencii, zhruba pred 4 miliónmi rokov. [19] Dôkazy o DNA naznačujú, že druhy bonobo a bežné šimpanzy sa rozchádzali približne pred 890 000 - 860 000 rokmi v dôsledku oddelenia týchto dvoch populácií, pravdepodobne v dôsledku okyslenia a rozšírenia savan v tejto dobe. V súčasnosti sú tieto dva druhy oddelené riekou Kongo, ktorá existovala dávno pred dátumom odchýlky, hoci Pan sa mohli rozptýliť cez rieku pomocou koridorov, ktoré už neexistujú. [20] Prvý Pan fosílie boli hlásené v roku 2005 zo stredného pleistocénu (po rozdelení bonobo - šimpanz) z Kene, spolu Homo fosílie. [21]

Podľa A. Zihlmana sa proporcie tela bonobo veľmi podobajú telesným proporciám Australopitek, [22] vedúci evolučný biológ Jeremy Griffith, ktorý naznačuje, že bonobos môžu byť živým príkladom našich vzdialených predkov. [23] Podľa austrálskych antropológov Garyho Clarka a Macieja Henneberga prešli ľudskí predkovia fázou podobnou bonobo, ktorá sa vyznačuje zníženou agresivitou a súvisiacimi anatomickými zmenami, príkladom je Ardipithecus ramidus. [24]

Bonobo sa bežne považuje za milostivejšie ako obyčajný šimpanz. Aj keď veľké samce šimpanzov môžu prekročiť objem a váhu ktoréhokoľvek bonobo, tieto dva druhy sa skutočne líšia svojou veľkosťou tela. Dospelé samice bonobos sú o niečo menšie ako dospelí muži. Telesná hmotnosť u mužov sa pohybuje od 34 do 60 kg (75 až 132 lb), v priemere nad 30 kg (66 lb) u žien. Celková dĺžka bonobov (od nosa po zadok, kým sú všetky štyri) je 70 až 83 cm (28 až 33 palcov). [25] [26] [27] [28] Keď sa dospelí bonobovia a šimpanzy postavia na nohy, môžu obaja dosiahnuť výšku 115 cm. [29] Hlava bonoba je relatívne menšia ako hlava obyčajného šimpanza s menej výraznými hrebeňmi obočia nad očami. Má čiernu tvár s ružovými perami, malé uši, široké nozdry a dlhé vlasy na hlave, ktoré tvoria rozchod. Samice majú o niečo výraznejšie prsia, na rozdiel od plochých pŕs iných ženských opíc, aj keď nie tak výrazné ako ľudské. Bonobo má v porovnaní s bežným šimpanzom tiež štíhlu hornú časť tela, úzke plecia, tenký krk a dlhé nohy.

Bonobovia sú pozemskí aj stromoví. Väčšina pohybov na zemi sa vyznačuje štvornožkovou chôdzou. Bipedálna chôdza bola zaznamenaná ako menej ako 1% suchozemskej lokomócie vo voľnej prírode, čo je údaj, ktorý sa zvykol s habituáciou [30], zatiaľ čo v zajatí existujú veľké rozdiely. Bipedálna chôdza v zajatí, ako percento bipedálnych a štvornásobných pohybových záchvatov, sa pozorovala od 3,9% pri spontánnych záchvatoch po takmer 19%, keď sa poskytuje dostatok potravy. [31] Tieto fyzikálne vlastnosti a jeho držanie dávajú bonobu vzhľad, ktorý sa viac podobá ľudskému vzhľadu bežného šimpanza. Bonobo má tiež vysoko individualizované črty tváre [32], ako to robia ľudia, takže jeden jedinec môže vyzerať výrazne odlišne od druhého, čo je charakteristika prispôsobená na vizuálne rozpoznávanie tváre v sociálnej interakcii.

Multivariačná analýza ukázala, že bonobovia sú neotenizovaní viac ako bežný šimpanz, berúc do úvahy také vlastnosti, ako je proporčne dlhá dĺžka trupu bonoba. [33] Ostatní vedci spochybnili tento záver. [34]

Všeobecné úpravy

Primatológ Frans de Waal uvádza, že bonobovia sú schopní altruizmu, súcitu, empatie, láskavosti, trpezlivosti a vnímavosti [3], a „bonobo spoločnosť“ označil ako „gynekokraciu“. [35] [a] Primatológovia, ktorí študovali bonobov vo voľnej prírode, dokumentovali širokú škálu správania vrátane agresívneho správania a cyklického sexuálneho správania podobného šimpanzom, aj keď bonobovia vykazujú viac sexuálneho správania vo väčšej rozmanitosti vzťahov. Analýza spojenia žien medzi divými bonobosmi, ktorú urobil Takeshi Furuichi, zdôrazňuje ženskú sexualitu a ukazuje, ako samice bonobov trávia oveľa viac času v ruji ako ženské šimpanzy. [36]

Niektorí primatológovia tvrdia, že de Waalove údaje odrážajú iba správanie zajatých bonobosov, čo naznačuje, že divokí bonobovia vykazujú agresivitu bližšie k úrovniam, ktoré sa vyskytujú u šimpanzov. De Waal reagoval, že kontrast v temperamente medzi bonobosmi a šimpanzmi pozorovaný v zajatí je zmysluplný, pretože reguluje vplyv prostredia. Tieto dva druhy sa správajú úplne odlišne, aj keď sa chovajú za rovnakých podmienok. [37] Štúdia z roku 2014 tiež zistila, že bonobos je menej agresívny ako šimpanzy, najmä šimpanzy východné. Autori tvrdili, že relatívny pokoj západných šimpanzov a bonobov bol spôsobený predovšetkým ekologickými faktormi. [38] Bonobos sa navzájom varujú pred nebezpečenstvom menej efektívne ako šimpanzy v rovnakej situácii. [39]

Sociálne správanie Edit

Bonobovia sú medzi ľudskými ľudoopmi jedineční pre nedostatok mužskej dominancie a relatívne vysoké spoločenské postavenie žien, pretože si navzájom vytvárajú dlhotrvajúce silné spojenectvá. Rôzne komunity bonobo sa líšia od hierarchie, ktorá sa pohybuje od rodovo vyváženej [40] až po priamo matriarchálnu. [41] Na vrchole hierarchie je koalícia vysoko postavených žien a mužov, na čele ktorých je zvyčajne starý skúsený matriarcha [42], ktorý rozhoduje a vedie skupinu. Ženské bonobosy zvyčajne získavajú svoje hodnosti skôr vďaka veku, než fyzickému zastrašovaniu, a najlepšie ženy chránia imigrantské ženy pred obťažovaním mužmi. [43] Aj keď sa bonobovia často nazývajú matriarchálni, ide skôr o trend než o objektívny fakt. Nie je neslýchané, že v niektorých komunitách existuje alfa samec, ktorý chráni skupinu pred predátormi, ako sú pytóny a leopardy, a rozhoduje o tom, kam skupina cestuje a kde sa kŕmi. Avšak títo vodcovia mužov nikdy ženy neobťažujú ani ich nenútia, a ženy sa môžu rozhodnúť, že jeho návrhy budú ignorovať, ak sa im bude chcieť. [44] Agresívne stretnutia medzi mužmi a ženami sú zriedkavé a muži sú tolerantní k kojencom a mladistvým. Muž odvodzuje svoje postavenie od stavu svojej matky. [45] Puto medzi matkou a synom často zostáva silné a trvá po celý život. Aj keď spoločenské hierarchie existujú, a hoci syn vysoko postavenej ženy môže prekonať nižšiu ženu, postavenie má menej významnú úlohu ako v iných spoločnostiach primátov. [46] Vzťahy medzi rôznymi spoločenstvami sú často pozitívne a príslušné a bonobovia nie sú teritoriálnym druhom. [47] Bonobos sa tiež bude deliť o jedlo s ostatnými, dokonca aj s nepríbuznými cudzincami. [48] ​​Bonobos vykazuje paedomorfizmus (zachováva si infantilné fyzické vlastnosti a správanie), [49] ktorý výrazne brzdí agresiu a umožňuje neznámym bonobom voľne sa miešať a spolupracovať. [50]

Muži nadväzujú dlhotrvajúce priateľstvá so ženami a naopak, samice bonobov sa radšej stýkajú a chovajú s mužmi, ktorí sú okolo nich úctiví a priateľskí. Pretože samice bonobos môžu pomocou aliancií odmietnuť nátlakové a panovačné mužov a vyberať si mužov vo svojom voľnom čase, majú vo svojej skupine vyššiu pozíciu v porovnaní so ženami iných opíc a medzi niektorými z týchto zväzkov sa dokonca objavujú monogamné tendencie. [51]

Starnúce bonobos strácajú svoju hravú sériu a v starobe sú znateľne podráždenejšie. Obe pohlavia majú podobnú mieru agresivity. [52]

Bonobovia žijú v mužskej filopatrickej spoločnosti, kde sa ženy prisťahujú do nových komunít, zatiaľ čo muži zostávajú v rodnom vojsku. Nie je však úplne neslýchané, že sa muži občas presunú do nových skupín. [53]

Aliancie medzi mužmi sú vo väčšine komunít bonobo slabo rozvinuté, zatiaľ čo ženy vytvárajú vzájomné aliancie a dochádza k alianciám medzi mužmi a ženami, vrátane multisexových loveckých večierkov. [54] V LuiKotale sú však muži oveľa spoločenskejší a vykonávajú územné hliadky. Existuje tiež potvrdený prípad dospelého samca bonobo, ktorý si adoptoval svojho osirelého brata. [55]

Matka bonobo tiež podporí svojho syna v konfliktoch s inými mužmi a pomôže mu zaistiť lepšie väzby s inými ženami, čím sa zvýši jej šanca získať z neho vnúčatá. [56] Dokonca prijme opatrenia, ako napríklad fyzický zásah, aby zabránila iným samcom v chove s určitými ženami, s ktorými chce, aby sa jej syn páril. [57] Boli tiež pozorované samice bonobosov, ktoré starajú o deti z prostredia mimo ich zavedenej komunity. [58]

Nie je známe, že by sa bonobovia navzájom zabíjali, a sú spravidla menej násilní ako šimpanzy, napriek tomu sa u tohto druhu stále prejavuje agresia. Aj keď muži nie sú schopní dominovať ženám, pričom viac rytierskych mužov sa teší väčšiemu úspechu pri dosahovaní vysokej hodnosti a plodení veľkého množstva mláďat, postavenie medzi mužmi je často násilne vynucované a postavenie alfa je veľmi žiadané. Je známe, že mužskí bonobovia sa navzájom napádajú a spôsobia si vážne zranenia, ako sú chýbajúce číslice, poškodené oči a roztrhané uši. Niektoré z týchto zranení sa môžu vyskytnúť aj vtedy, keď muž ohrozuje vysoko postavené ženy a je nimi zranený, pretože väčší muž je v rojoch a prevyšuje ich. [59]

Kvôli promiskuitnému páreniu samičiek bonobov si muž nemôže byť istý, ktorí potomkovia sú jeho. Výsledkom je, že mamičky predpokladajú celú starostlivosť o rodičov na bonoboch. [60] Bonobovia však nie sú tak promiskuitní ako šimpanzy a vyskytujú sa mierne polygamné tendencie, pričom vysokí muži sa tešia väčšej reprodukčnej úspešnosti ako muži nižšieho stupňa. Unlike chimpanzees, where any male can coerce a female into mating with him, female bonobos enjoy greater sexual preferences, an advantage of female-female bonding, and actively seek out higher-ranking males. [61]

Bonobo party size tends to vary because the groups exhibit a fission–fusion pattern. A community of approximately 100 will split into small groups during the day while looking for food, and then will come back together to sleep. They sleep in nests that they construct in trees.

Female bonobos more often than not secure feeding privileges and feed before males do, although they are rarely successful in one-on-one confrontations with males, a female bonobo with several allies supporting her has extremely high success in monopolizing food sources. [62]

In captive settings, females exhibit extreme food-based aggression towards males, and forge coalitions against them to monopolize specific food items, often going as far as to mutilate any males who fail to heed their warning. [63]

In wild settings, however, female bonobos will quietly ask males for food if they had gotten it first, instead of forcibly confiscating it, suggesting sex-based hierarchy roles are less rigid than in captive colonies. [64]

Female bonobos are known to lead hunts on duikers and successfully defend their bounty from marauding males in the wild. They are more tolerant of younger males pestering them yet exhibit heightened aggression towards older males. [65]

Sociosexual behaviour Edit

Sexual activity generally plays a major role in bonobo society, being used as what some scientists perceive as a greeting, a means of forming social bonds, a means of conflict resolution, and postconflict reconciliation. [66] [4] Bonobos are the only non-human animal to have been observed engaging in tongue kissing. [67] Bonobos and humans are the only primates to typically engage in face-to-face genital sex, although a pair of western gorillas has been photographed in this position. [68]

Bonobos do not form permanent monogamous sexual relationships with individual partners. They also do not seem to discriminate in their sexual behavior by sex or age, with the possible exception of abstaining from sexual activity between mothers and their adult sons. When bonobos come upon a new food source or feeding ground, the increased excitement will usually lead to communal sexual activity, presumably decreasing tension and encouraging peaceful feeding. [69]

More often than the males, female bonobos engage in mutual genital-rubbing behavior, possibly to bond socially with each other, thus forming a female nucleus of bonobo society. The bonding among females enables them to dominate most of the males. [69] Adolescent females often leave their native community to join another community. This migration mixes the bonobo gene pools, providing genetic diversity. Sexual bonding with other females establishes these new females as members of the group.

Bonobo clitorises are larger and more externalized than in most mammals [70] while the weight of a young adolescent female bonobo "is maybe half" that of a human teenager, she has a clitoris that is "three times bigger than the human equivalent, and visible enough to waggle unmistakably as she walks". [71] In scientific literature, the female–female behavior of bonobos pressing genitals together is often referred to as genito-genital (GG) rubbing, [69] [72] which is the non-human analogue of tribadism, engaged in by some human females. This sexual activity happens within the immediate female bonobo community and sometimes outside of it. Ethologist Jonathan Balcombe stated that female bonobos rub their clitorises together rapidly for ten to twenty seconds, and this behavior, "which may be repeated in rapid succession, is usually accompanied by grinding, shrieking, and clitoral engorgement" he added that it is estimated that they engage in this practice "about once every two hours" on average. [70] As bonobos occasionally copulate face-to-face, "evolutionary biologist Marlene Zuk has suggested that the position of the clitoris in bonobos and some other primates has evolved to maximize stimulation during sexual intercourse". [70] The position of the clitoris may alternatively permit GG-rubbings, which has been hypothesized to function as a means for female bonobos to evaluate their intrasocial relationships. [73]

Bonobo males engage in various forms of male–male genital behavior. [69] [74] The most common form of male–male mounting is similar to that of a heterosexual mounting: one of the males sits "passively on his back [with] the other male thrusting on him", with the penises rubbing together due to both males' erections. [3] In another, rarer form of genital rubbing, which is the non-human analogue of frotting, engaged in by some human males, two bonobo males hang from a tree limb face-to-face while penis fencing. [69] [75] This also may occur when two males rub their penises together while in face-to-face position. Another form of genital interaction (rump rubbing) often occurs to express reconciliation between two males after a conflict, when they stand back-to-back and rub their scrotal sacs together, but such behavior also occurs outside agonistic contexts: Kitamura (1989) observed rump–rump contacts between adult males following sexual solicitation behaviors similar to those between female bonobos prior to GG-rubbing. [76] Takayoshi Kano observed similar practices among bonobos in the natural habitat. Tongue kissing, oral sex, and genital massaging have also been recorded among male bonobos. [77] [3]

Bonobo reproductive rates are no higher than those of the common chimpanzee. [69] However, female bonobo oestrus periods are longer. [78] During oestrus, females undergo a swelling of the perineal tissue lasting 10 to 20 days. The gestation period is on average 240 days. Postpartum amenorrhea (absence of menstruation) lasts less than one year and a female may resume external signs of oestrus within a year of giving birth, though the female is probably not fertile at this point. Female bonobos carry and nurse their young for four years and give birth on average every 4.6 years. [79] Compared to common chimpanzees, bonobo females resume the genital swelling cycle much sooner after giving birth, enabling them to rejoin the sexual activities of their society. Also, bonobo females which are sterile or too young to reproduce still engage in sexual activity. Mothers will help their sons get more matings from females in oestrus. [46] Adult male bonobos have sex with infants, [80] although without penetration. [81]

Infanticide, while well documented in chimpanzees, is apparently absent in bonobo society. [82] The highly sexual nature of bonobo society and the fact that there is little competition over mates means that many males and females are mating with each other, in contrast to the one dominant male chimpanzee that fathers most of the offspring in a group. [83] The strategy of bonobo females mating with many males may be a counterstrategy to infanticide because it confuses paternity. If male bonobos cannot distinguish their own offspring from others, the incentive for infanticide essentially disappears. [82] This is a reproductive strategy that seems specific to bonobos infanticide is observed in all other great apes except orangutans. [84]

It is unknown how the bonobo avoids simian immunodeficiency virus (SIV) and its effects. [85]

Peacefulness Edit

Observations in the wild indicate that the males among the related common chimpanzee communities are hostile to males from outside the community. Parties of males 'patrol' for the neighboring males that might be traveling alone, and attack those single males, often killing them. [86] This does not appear to be the behavior of bonobo males or females, which seem to prefer sexual contact over violent confrontation with outsiders. [4]

While bonobos are more peaceful than chimpanzees, it is not true that they are unaggressive. [87] In the wild, among males, bonobos are half as aggressive as chimpanzees, while female bonobos are more aggressive than female chimpanzees. [87] Both bonobos and chimpanzees exhibit physical aggression more than 100 times as often as humans do. [87]

The ranges of bonobos and chimpanzees are separated by the Congo River, with bonobos living to the south of it, and chimpanzees to the north. [88] [89] It has been hypothesized that bonobos are able to live a more peaceful lifestyle in part because of an abundance of nutritious vegetation in their natural habitat, allowing them to travel and forage in large parties. [90]

Recent studies show that there are significant brain differences between bonobos and chimps. Bonobos have more grey matter volume in the right anterior insula, right dorsal amygdala, hypothalamus, and right dorsomedial prefrontal cortex, all of which are regions assumed to be vital for feeling empathy, sensing distress in others and feeling anxiety. [91] They also have a thick connection between the amygdala, an important area that can spark aggression, and the ventral anterior cingulate cortex, which has been shown to help control impulses in humans. [92] [93] This thicker connection may make them better at regulating their emotional impulses and behavior. [94]

Bonobo society is dominated by females, and severing the lifelong alliance between mothers and their male offspring may make them vulnerable to female aggression. [4] De Waal has warned of the danger of romanticizing bonobos: "All animals are competitive by nature and cooperative only under specific circumstances" and that "when first writing about their behaviour, I spoke of 'sex for peace' precisely because bonobos had plenty of conflicts. There would obviously be no need for peacemaking if they lived in perfect harmony." [95]

Surbeck and Hohmann showed in 2008 that bonobos sometimes do hunt monkey species. Five incidents were observed in a group of bonobos in Salonga National Park, which seemed to reflect deliberate cooperative hunting. On three occasions, the hunt was successful, and infant monkeys were captured and eaten. [96]

Diet Edit

The bonobo is an omnivorous frugivore 57% of its diet is fruit, but this is supplemented with leaves, honey, eggs, [97] meat from small vertebrates such as anomalures, flying squirrels and duikers, [98] and invertebrates. [99] In some instances, bonobos have been shown to consume lower-order primates. [96] Some claim bonobos have also been known to practise cannibalism in captivity, a claim disputed by others. [100] [101] However, at least one confirmed report of cannibalism in the wild of a dead infant was described in 2008. [102] [103]

Genomic and cognitive comparisons to chimpanzees Edit

In 2020 the first whole-genome comparison between chimpanzees and bonobos was published and shows genomic aspects that may underlie or have resulted from their divergence and behavioral differences, including selection for genes related to diet and hormones. [105] [106] A 2010 study found that "female bonobos displayed a larger range of tool use behaviours than males, a pattern previously described for chimpanzees but not for other great apes". [107] This finding was affirmed by the results of another 2010 study which also found that "bonobos were more skilled at solving tasks related to theory of mind or an understanding of social causality, while chimpanzees were more skilled at tasks requiring the use of tools and an understanding of physical causality". [104]

Similarity to humans Edit

Bonobos are capable of passing the mirror-recognition test for self-awareness, [108] as are all great apes. They communicate primarily through vocal means, although the meanings of their vocalizations are not currently known. However, most humans do understand their facial expressions [109] and some of their natural hand gestures, such as their invitation to play. The communication system of wild bonobos includes a characteristic that was earlier only known in humans: bonobos use the same call to mean different things in different situations, and the other bonobos have to take the context into account when determining the meaning. [110] Two bonobos at the Great Ape Trust, Kanzi and Panbanisha, have been taught how to communicate using a keyboard labeled with lexigrams (geometric symbols) and they can respond to spoken sentences. Kanzi's vocabulary consists of more than 500 English words, [111] and he has comprehension of around 3,000 spoken English words. [112] Kanzi is also known for learning by observing people trying to teach his mother Kanzi started doing the tasks that his mother was taught just by watching, some of which his mother had failed to learn. Some, such as philosopher and bioethicist Peter Singer, argue that these results qualify them for "rights to survival and life"—rights which humans theoretically accord to all persons (See great ape personhood). In the 1990s, Kanzi was taught to make and use simple stone tools. This resulted from a study undertaken by researchers Kathy Schick and Nicholas Toth, and later Gary Garufi. The researchers wanted to know if Kanzi possessed the cognitive and biomechanical abilities required to make and use stone tools. Though Kanzi was able to form flakes, he did not create them in same way as humans, who hold the core in one hand and knap it with the other, Kanzi threw the cobble against a hard surface or against another cobble. This allowed him to produce a larger force to initiate a fracture as opposed to knapping it in his hands. [113]

As in other great apes and humans, third party affiliation toward the victim—the affinitive contact made toward the recipient of an aggression by a group member other than the aggressor—is present in bonobos. [114] A 2013 study [115] found that both the affiliation spontaneously offered by a bystander to the victim and the affiliation requested by the victim (solicited affiliation) can reduce the probability of further aggression by group members on the victim (this fact supporting the Victim-Protection Hypothesis). Yet, only spontaneous affiliation reduced victim anxiety—measured via self-scratching rates—thus suggesting not only that non-solicited affiliation has a consolatory function but also that the spontaneous gesture—more than the protection itself—works in calming the distressed subject. The authors hypothesize that the victim may perceive the motivational autonomy of the bystander, who does not require an invitation to provide post-conflict affinitive contact. Moreover, spontaneous—but not solicited—third party affiliation was affected by the bond between consoler and victim (this supporting the Consolation Hypothesis). Importantly, spontaneous affiliation followed the empathic gradient described for humans, being mostly offered to kin, then friends, then acquaintances (these categories having been determined using affiliation rates between individuals). Hence, consolation in the bonobo may be an empathy-based phenomenon.

Instances in which non-human primates have expressed joy have been reported. One study analyzed and recorded sounds made by human infants and bonobos when they were tickled. [116] Although the bonobos' laugh was at a higher frequency, the laugh was found to follow a spectrographic pattern similar to that of human babies. [116]

Bonobos are found only south of the Congo River and north of the Kasai River (a tributary of the Congo), [117] in the humid forests of the Democratic Republic of Congo. Ernst Schwarz's 1927 paper “Le Chimpanzé de la Rive Gauche du Congo”, announcing his discovery, has been read as an association between the Parisian Left Bank and the left bank of the Congo River the bohemian culture in Paris, and an unconventional ape in the Congo. [118]

In the Congo tropical rainforest, the very great majority of plants need animals to reproduce and disperse their seeds. [119] Bonobos are the largest frugivorous animals in this region, after elephants. During its life, each bonobo will ingest and disperse nine tons of seeds, from more than 91 species of lianas, grass, trees and shrubs. These seeds will travel 24 hours in the bonobo digestive tract, which will transfer them over several kilometers (mean 1.3 km max: 4.5 km), far from their parents, where they will be deposited intact in their feces. These dispersed seeds remain viable, germinate better and more quickly than unpassed seeds. [120] For those seeds, diplochory with dung-beetles (Scarabaeidae) improves post-dispersal survival. [121] Certain plants such as Dialium may even be dependent on bonobos to activate the germination of their seeds, characterized by tegumentary dormancy. [122] The first parameters of the effectiveness of seed dispersal by bonobos are present. Behavior of the bonobo could affect the population structure of plants whose seeds they disperse. The majority of these zoochorous plants cannot recruit without dispersal and the homogeneous spatial structure of the trees suggests a direct link with their dispersal agent. [123] Few species could replace bonobos in terms of seed dispersal services, just as bonobos could not replace elephants. There is little functional redundancy between frugivorous mammals of the Congo, which face severe human hunting pressures and local exctinction. The defaunation of the forests, leading to the empty forest syndrome, is critical in conservation biology. The disappearance of the bonobos, which disperse seeds of 65% of the tree species in these forests, or 11.6 million individual seeds during the life of each bonobo, will have consequences for the conservation of the Congo rainforest. [120] [123]

The IUCN Red List classifies bonobos as an endangered species, with conservative population estimates ranging from 29,500 to 50,000 individuals. [2] Major threats to bonobo populations include habitat loss and hunting for bushmeat, the latter activity having increased dramatically during the first and second Congo wars in the Democratic Republic of Congo due to the presence of heavily armed militias even in remote "protected" areas such as Salonga National Park. This is part of a more general trend of ape extinction.

As the bonobos' habitat is shared with people, the ultimate success of conservation efforts still rely on local and community involvement. The issue of parks versus people [124] is salient in the Cuvette Centrale the bonobos' range. There is strong local and broad-based Congolese resistance to establishing national parks, as indigenous communities have often been driven from their forest homes by the establishment of parks. In Salonga National Park, the only national park in the bonobo habitat, there is no local involvement, and surveys undertaken since 2000 indicate the bonobo, the African forest elephant, and other species have been devastated by poachers and the thriving bushmeat trade. [125] In contrast, areas exist where the bonobo and biodiversity still thrive without any established parks, due to the indigenous beliefs and taboos against killing bonobos.

During the wars in the 1990s, researchers and international non-governmental organizations (NGOs) were driven out of the bonobo habitat. In 2002, the Bonobo Conservation Initiative initiated the Bonobo Peace Forest Project supported by the Global Conservation Fund of Conservation International and in cooperation with national institutions, local NGOs, and local communities. The Peace Forest Project works with local communities to establish a linked constellation of community-based reserves, managed by local and indigenous people. This model, implemented mainly through DRC organizations and local communities, has helped bring about agreements to protect over 50,000 square miles (130,000 km 2 ) of the bonobo habitat. According to Dr. Amy Parish, the Bonobo Peace Forest "is going to be a model for conservation in the 21st century". [126]

The port town of Basankusu is situated on the Lulonga River, at the confluence of the Lopori and Maringa Rivers, in the north of the country, making it well placed to receive and transport local goods to the cities of Mbandaka and Kinshasa. With Basankusu being the last port of substance before the wilderness of the Lopori Basin and the Lomako River—the bonobo heartland—conservation efforts for the bonobo [127] use the town as a base. [128] [129]

In 1995, concern over declining numbers of bonobos in the wild led the Zoological Society of Milwaukee, in Milwaukee, Wisconsin, with contributions from bonobo scientists around the world, to publish the Action Plan for Pan paniscus: A Report on Free Ranging Populations and Proposals for their Preservation. The Action Plan compiles population data on bonobos from 20 years of research conducted at various sites throughout the bonobo's range. The plan identifies priority actions for bonobo conservation and serves as a reference for developing conservation programs for researchers, government officials, and donor agencies.

Acting on Action Plan recommendations, the ZSM developed the Bonobo and Congo Biodiversity Initiative. This program includes habitat and rain-forest preservation, training for Congolese nationals and conservation institutions, wildlife population assessment and monitoring, and education. The Zoological Society has conducted regional surveys within the range of the bonobo in conjunction with training Congolese researchers in survey methodology and biodiversity monitoring. The Zoological Society's initial goal was to survey Salonga National Park to determine the conservation status of the bonobo within the park and to provide financial and technical assistance to strengthen park protection. As the project has developed, the Zoological Society has become more involved in helping the Congolese living in bonobo habitat. The Zoological Society has built schools, hired teachers, provided some medicines, and started an agriculture project to help the Congolese learn to grow crops and depend less on hunting wild animals. [130]

With grants from the United Nations, USAID, the U.S. Embassy, the World Wildlife Fund, and many other groups and individuals, the Zoological Society also has been working to:

  • Survey the bonobo population and its habitat to find ways to help protect these apes
  • Develop antipoaching measures to help save apes, forest elephants, and other endangered animals in Congo's Salonga National Park, a UN World Heritage site
  • Provide training, literacy education, agricultural techniques, schools, equipment, and jobs for Congolese living near bonobo habitats so that they will have a vested interest in protecting the great apes – the ZSM started an agriculture project to help the Congolese learn to grow crops and depend less on hunting wild animals.
  • Model small-scale conservation methods that can be used throughout Congo

Starting in 2003, the U.S. government allocated $54 million to the Congo Basin Forest Partnership. This significant investment has triggered the involvement of international NGOs to establish bases in the region and work to develop bonobo conservation programs. This initiative should improve the likelihood of bonobo survival, but its success still may depend upon building greater involvement and capability in local and indigenous communities. [131]

The bonobo population is believed to have declined sharply in the last 30 years, though surveys have been hard to carry out in war-ravaged central Congo. Estimates range from 60,000 to fewer than 50,000 living, according to the World Wildlife Fund.

In addition, concerned parties have addressed the crisis on several science and ecological websites. Organizations such as the World Wide Fund for Nature, the African Wildlife Foundation, and others, are trying to focus attention on the extreme risk to the species. Some have suggested that a reserve be established in a more stable part of Africa, or on an island in a place such as Indonesia. Awareness is ever increasing, and even nonscientific or ecological sites have created various groups to collect donations to help with the conservation of this species.


Pan Troglodytes Troglodytes (Central Chimpanzee)

Pan Troglodytes Troglodytes (Central Chimpanzee), subspecies of common chimpanzees is the human’s closest living connection just like the bonobos, the western chimpanzee, eastern chimpanzee and the Nigeria-Cameroon chimpanzee. You can find this type of chimpanzee in areas such as Republic of the Congo, Cameroon, Gabon and other regions in lesser extent.

The etymology of this species comes from the Greek god Pan who according to mythology is the one who oversees the wooden glens, groves and fields, for Pan. Troglodytes are the Greek term for cave-dweller. The one who has coined this scientific name for the central chimpanzee was Johann Friedrich Blumenbach in the book Handbook of Natural History which was published back in 1779.

Aside from the above-mentioned area, you can also find central chimpanzees in the Equatorial Guinea, Angola’s Cabinda enclave, south-eastern region of Nigeria, the Democratic Republic of the Congo’s coastal extension and in the Central African Republic. The range of habitat and distribution of these primates are extended to the northern part of Sanaga River in Cameroon, to Ubangi River’s east which is the border of the two republics of Congo and to the south of the Congo River.

Chimpanzees are commonly found in moist forest in the tropical regions as well as in wet woodlands. You can also find them in forest-savanna mosaics of the area where the biomes meet from the level of the sea up to 3000 meters. Pan Troglodytes Troglodytes (Central Chimpanzee) have bigger ranges at the forest-savanna mosaics.

Back in 2007, the Pan Troglodytes Troglodytes (Central Chimpanzee) is classified as an endangered species at the Red List of Threated Species of the International Union for Conservation of Nature (IUCN). Twenty years ago this primate is considered as a vulnerable species but has been considered as endangered since 1996. There are only about 115,000 central chimpanzees that are alive according to the World Wildlife Fund (WWF), what but is that it is only an estimated number and may believe that their number is between 40,000 and 80,000. The large and robust populations of Pan Troglodytes Troglodytes (Central Chimpanzee) are found in those left undisturbed forests, some isolated and small populations also remains. It is expected the population of the remaining central chimpanzees will further decline in the next 40 years according to IUCN.

The decline in their population is due to several factors which include poaching, habitat destruction and Ebola hemorrhagic fever. All of these causes of decline are attributed to the increasing presence of human in their populated areas (development, de-forestation, agriculture) as well as political instability.

A lot virus that affects humans also affects chimpanzees due to the close relationship of their gene to humans, being the closest living relatives. Some of the diseases that these primates are vulnerable to include common cold, pneumonia, influenza, whooping cough, measles, tuberculosis, yellow fever and Human Immunodeficiency Virus (HIV). They can also contract diseases which are caused by parasites such as salmonellosis, giardiasis, schistosomiasis and filariasis. Due to this genetic characteristic, the Pan Troglodytes Troglodytes (Central Chimpanzee) are also affected by the diseases which commonly affect human beings.


Conservation status

Chimpanzees are an endangered species their population in the wild has been reduced by hunting (primarily for meat), destruction of habitat from logging or farming, and commercial exportation for use in zoos and research laboratories. The International Union for Conservation of Nature (IUCN) noted that, despite having one of the largest geographic ranges of the great apes, chimpanzee populations have fallen significantly since the 1980s. Lions and leopards also prey upon chimpanzees.


Conservation

Chimpanzees are protected by national and international laws, including the U.S. Endangered Species Act. Some of their habitat is protected as sanctuaries or reserves, too. Conservation organizations are working to expand these protected areas, while also pushing for an end to the illegal killing and taking of the animals.

Key to securing the future of the chimpanzee, though, is improving its relationship with humans. Many organizations work with communities to build awareness about the threats chimpanzees face, develop action plans to preserve their habitats, and help community members develop alternative livelihoods that do not jeopardize the animal’s habitat.


Video: The fascinating hairless chimpanzees


Predchádzajúci Článok

Sanchezia

Nasledujúci Článok

Identifikácia sekvojového stromu: Získajte informácie o lesoch sekvoja