Loxodonta africana - slon africký


SELEC AFRICKÝ

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Proboscidea

Podradiť

:

Feliformia

Rodina

:

Elephantidae

Milý

:

Loxodonta

Druhy

:

Loxodonta africana

Spoločný názov

: Africký slon

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška: žena: 3,3 m od hlavy po koniec chvosta; samec: 4 m od hlavy po koniec chvosta
  • Výška v kohútiku(1): žena: 2,5 - 3,0 m; muži: 4,0 - 4,5 m
  • Váha: do 6000 kg
  • Dĺžka života: 60 - 80 rokov
  • Sexuálna zrelosť: 10 - 12 rokov

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Slon africký, ktorý je kedysi rozšírený v 37 krajinách subsaharskej Afriky, sa v súčasnosti vyskytuje iba v niektorých oblastiach, pričom 30% jeho populácie je obmedzených na niekoľko chránených oblastí. Jeho rozsah siaha od juhu Sahary po najjužnejší cíp Afriky medzi Atlantickým oceánom a Indickým oceánom.

Dva v súčasnosti uznávané poddruhy sú Loxodonta africana cyclotis (Africký lesný slon) e Loxodonta africana africana (Africký púšť na púšti), ktoré sa navzájom líšia svojou geografickou polohou, hmotnosťou a dĺžkou klov. Prvý žije hlavne v dažďových pralesoch, má štíhlejšie kly a je menší, druhý žije v púšti a v prériách. Podľa niektorých vedcov by to boli dva odlišné druhy namiesto dvoch poddruhov.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Samice slona afrického žijú v stádach 9 - 11 samíc, zvyčajne navzájom príbuzných (sestry) a svojich mláďat. V rámci skupiny je zavedená hierarchia: najstaršia žena je matriarchou, na ktorej skúsenosti a autoritu sa všetci spoliehajú.

Stádo spravidla tvoria iba samice, ale môžu sa tu tiež vyskytovať malí muži, ktorí ešte nedosiahli pohlavnú dospelosť (okolo 10 rokov).

Matriarcha zostáva počas celého života vo velení a je nahradená, až keď už nie je stará, a v ktorom okamihu prevezme velenie najstaršia po nej a ona je ponechaná sama na seba.

Izolovanými slonmi sú muži, ktorí sa združujú v skupinách iba dočasne z nejakej nevyhnutnosti, zvyčajne však žijú sami.

Rodinné skupiny žijúce v tej istej oblasti spravidla navzájom súvisia.

Sú to kočovné zvieratá, ktoré sledujú rytmus ročných období a pohybujú sa teraz v jednej oblasti, v druhej v závislosti od väčšej dostupnosti potravy.

Počas obdobia sucha, a preto je voda málo zásobená, môžu sa rôzne skupiny zhromaždiť okolo jednej vody.

Stádo je veľmi dobre organizované, napríklad so skutočnými strážnymi zmenami, ktoré umožňujú matkám najmä odpočinok (slony spia alebo stoja alebo ležia na boku), zatiaľ čo niektoré strážia a kontrolujú mláďatá.

Keď sa dravec priblíži k stádu, kurčatá sa umiestnia do stredu a všetky ostatné samice cirkulujú, aby ich chránili vytvorením nepreniknuteľnej bariéry pre každého predátora.

Slony sa veľmi rady váľajú v bahne, ktorým si zakrývajú celé telo, aby sa chránili pred slnkom a parazitmi.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Slon africký je obrovský tlustokožec veľmi ťažký, až tak, že je najťažším zvieraťom na zemi a druhým najvyšším.

Vyznačujú sa sexuálnym dimorfizmom, pretože muž je podstatne väčší ako žena.

Telo je tmavosivohnedej farby a má rozptýlené chĺpky, ktoré sa rokmi strácajú. Koža je hrubá 2,0 až 4,0 cm.

Majú veľmi veľké uši (priemer asi 1,2 m) a veľmi vaskularizované, ktoré otriasa slonom, aby sa teplo rozptýlilo.

Africký slon má nos, ktorý je premenený na dlhý, veľmi pružný kmeň, ktorý vychádza z hornej pery. Je dlhý asi 1,5 m a sám váži asi 135 kg. Kmeň sa používa na zdvíhanie závažia a na vykonávanie presných operácií s dvoma obzvlášť citlivými nosnými dierkami. Okrem toho sa tiež používa na kŕmenie, vnímanie pachov, dusenie a zvlhčenie.

Po stranách kmeňa sú dva kly zo slonoviny, ktoré nie sú ničím iným než zvlášť vyvinutými rezákmi, ktoré neustále rastú a sú využívané slonom na trhanie kôry stromov, kopanie alebo ako prvky útoku / obrany. Zvyšok zubov tvoria štyri stoličky, ktoré sa v priebehu života slona vymenia trikrát.

Nohy v koncovej časti sú opatrené hrubou podložkou z tuku, ktorá slúži ako tlmič nárazov pre zviera na podporu veľkej hmotnosti.

Typickou zvláštnosťou afrického slona je, že prsia sa nachádzajú skôr v hrudníku než v bruchu, čo je u štvornohých cicavcov pomerne zriedkavé.

Africké slony patria medzi najdlhšie žijúce cicavce s priemernou dĺžkou života 70 rokov.

KOMUNIKÁCIA

Africké slony sú zvieratá, ktoré navzájom veľa komunikujú. Používajú dotyk: napríklad si navzájom prepletajú kufre na znak pozdravu alebo sa navzájom cítia alebo trúbu.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Slon africký je bylinožravé zviera. Pri dostatočnom množstve potravy sa živí bylinami (od 100 do 300 kg za deň a pije až 200 litrov vody za deň), ovocím, zatiaľ čo v období sucha sa živí listami, kôrou a malými kríkmi.

Všeobecne nejedia rastliny, ktoré rastú v močaristých oblastiach, pretože majú veľmi nízku výživu. Iba staré zvieratá s problémami so zubami sa živia touto vegetáciou, pretože je citlivejšia.

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

Africký slon nemá presné reprodukčné obdobie, pretože samica je plodná každé dva mesiace asi dva dni. Keď samec nájde samicu v ruji, stane sa veľmi agresívnym a usilovne bojuje s ostatnými mužmi, aby si zaistil priazeň samice. V týchto prípadoch je to vždy ten najväčší a s najdlhšími tesákmi, ktorý dokáže dostať z toho maximum.

Aj keď neexistuje obdobie párenia, obdobie dažďov je obdobie, ktoré má vyššiu mieru reprodukcie ako obdobia sucha, vďaka väčšiemu množstvu potravy.

Gravidita je veľmi dlhá, 22 mesiacov (takmer dva roky) a deti po narodení vážia okolo 120 - 130 kg. Keďže sú malí a bezbranní, často sú korisťou veľkých predátorov, ako sú levy, a napriek tomu, že sú chránení celou skupinou, iba jeden z troch môže dosiahnuť dospelosť. Prakticky hneď po narodení sú schopní chodiť a nasledovať svoju matku

Ženy rodia v priemere každé 4 roky a dieťa sa odstaví iba niekoľko mesiacov pred narodením ďalšieho dieťaťa.

Mláďatá sú vychovávané a chránené celým stádom a ženy vo všeobecnosti zostávajú v stáde, v ktorom sa narodili, po zvyšok svojho života, zatiaľ čo samce po dosiahnutí pohlavnej dospelosti stádo opustia (vo veku 10 - 12 rokov).

PREDÁCIA

Pre svoju obrovskú veľkosť nemá dospelý africký slon okrem človeka prakticky žiadnych predátorov. Mláďatá môžu byť korisťou levov a hyen, aj keď sú stádom takmer vždy veľmi dobre chránené.

Hlavnou hrozbou pre africké slony bol vždy muž, ktorý ho ťažko lovil, aby získal slonovinu svojich klov, z ktorých získava šperky a iné predmety, a tiež jeho mäso.

STAV OBYVATEĽSTVA

Slon africký je klasifikovaný v Červenom zozname IUNC medzi zvieratami, ktoré sú blízko hrozbe vyhynutia V BLÍZKOSTI OHROZENIA (NT).

Aj keď je dnes lov slonov vo všetkých krajinách sveta takmer zakázaný, hlavnou hrozbou jeho vyhynutia je fragmentácia jeho biotopu spôsobená pokrokom urbanizácie.

Slon africký je uvedený v prílohe CITES I od roku 1989, ale pre niektoré štáty bol zaradený do prílohy II so špecifickými anotáciami: Botswana, Namíbia, Južná Afrika a Zimbabwe.

Slon africký požíva rôzne stupne právnej ochrany vo všetkých štátoch, kde sa nachádza, aj keď 70% jeho populácie žije v nechránených oblastiach.

Niektoré africké krajiny (Botswana, Kamerun, Gabon, Mozambik, Namíbia, Južná Afrika, Tanzánia a Zimbabwe) povoľujú športový lov slonov a CITES umožňuje vývoz trofejí.

VÝZNAM PRE SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

Slon africký je jedným z mála druhov, ktorý je schopný významne zmeniť ekosystém, v ktorom žije: vyvracia stromy, aby sa nimi živil, zhodením celých lesov; kopá v korytách riek pri hľadaní vody a tiež upravuje svoju prirodzenú cestu; zväčšuje jaskyne, keď sa živí soľou. Ďalej, ako skvelý chodec, prispieva k rozptýleniu mnohých rastlinných esencií (výkalmi, ktoré rozptýlia semená).

KURIOSITA “

Za milý Loxodonta ktorý zahŕňa africké slony existuje dňa milýElephas medzi ktoré patrí aj ázijský slon. Podstatné rozdiely medzi týmito dvoma rodmi sú: ázijský slon má klenutý chrbát v porovnaní s africkým, ktorý zostáva vydutý; ázijský je oveľa menší; samice slona ázijského majú oveľa menšie kly a uši ako africké; africký slon má na konci kufra dva prívesky, zatiaľ čo slon ázijský má iba jeden.


Slon africký


Ázijský slon (2)

Poznámka

  1. kohútik: oblasť tela štvornožcov medzi horným okrajom krku a chrbtom a nad ramenami, v praxi najvyššia oblasť tela (okrem hlavy);
  2. iObrázok nepodlieha autorským právam.

Slon africký

The Slon africký (Loxodonta) je rod zahŕňajúci dva živé druhy slonov, slon africký (L. africana) a menší africký lesný slon (L. cyclotis). Obaja sú spoločenské bylinožravce so sivou pokožkou, líšia sa však veľkosťou a farbou svojich klov a tvarom a veľkosťou uší a lebiek.

Oba druhy sú na Červenom zozname IUCN od roku 2021 považované za vysoko ohrozené vyhynutím, slon Bush je považovaný za ohrozený a slon lesný je považovaný za kriticky ohrozený. Ohrozuje ich strata a fragmentácia biotopov a pytliactvo na nelegálny obchod so slonovinou je hrozbou aj vo viacerých krajinách.

Loxodonta je jedným z dvoch existujúcich rodov čeľade Elephantidae. Názov odkazuje na zubnú sklovinu ich molárnych zubov v tvare kosoštvorca. Fosílne pozostatky Loxodonta druhy boli vykopané v Afrike a datujú sa do stredného pliocénu.


Popis [editar | editar código]

Rímsky estatua de bronce vojnového slona.

Frescos cartagineses, y las monedas acuñadas por sociedades del norte de África en varias ocasiones muestran elefantes muy pequeños (tal vez 2,5 metres en el hombro) que poseían las orejas grandes y cóncavas típicas del Loxodonta moderný. Tenía un tamaño menor que el elefante aficano de sabana, pravdepodobne podobný africkému slonovi z Bosky. También es posible que fuera más dócil, quizás por eso pudo ser domesticado por los cartagineses con algún method desconocido. Además de ser utilizados por Aníbal, no se drží constancia de que fueran utilizados por otra potencia que no fuera Cartago alebo Numidia, pues los elefantes de war de otras potencias as Greece, Macedonia or Persia were all asiáticos. Moderná erudícia má puesto en duda si los elefantes cartagineses fueron equipados con torretas de boj debido a su tamaño pequeño a pesar de que las afirmaciones dicen naopak, evidencia naznačuje, že los elefantes africanos del bosque podían y de hecho llevan torretas militares.

Severoafrický slon bol používaný pre ptolemaiovskú dynastiu Egipta. Escrito en el segundo siglo antes de Cristo, Polybius (Las historias 5,83) popisujúce inferioridad en la batalla contra los elefantes indios más grandes usados ​​por los reyes seléucidas. Superživý inscripción ptolemaiovej enumerácie tres tipos de elefantes de guerra, el "troglodyt" (pravdepodobne z Líbye), el „Etiópsky“, y el „indio“. El rey Ptolomeo en enorgullecía de ser el primero en domar a los elefantes de Etiopía, acción que podría ser idéntica a de las especies africanas existentes.


HÁBITAT slona afrického

Los elefantes africanos syn cuadrúpedos típicos y característicos de África. Ocupan el este, sur y oeste de dicho kontinent. Ak sa nachádzate v Angole, Keni, Etiópii, Južnej Afrike, Tanzánii, Sudáne a Namíbii.

On medio de vida preferido son los matorrales, sabanas abiertas y cerradas, llanuras, bosques y zonas desérticas. Najväčšia populácia afrických slonov je stále v konzervácii, existuje však vysoká porcentaje, ktorá nie, ak je to encuentra bajo vigilancia, pre queda expuesto al ataque de los cazadores furtivos.

Por lo general, a estos animales les gusta andar en manadas de entre 12 y 20 individos.


Slon je najväčšie suchozemské zviera na svete a na savane. velí!

ĽSlon africký (Loxodonta africana), žije od juhu Sahary po južný cíp Afriky a je ním najväčšie živé suchozemské zvieras hmotnosťou od 3 600 do 6 000 kg. Samec s kohútikovou výškou (najvyšší bod chrbta) 3,75 m je impozantnejší ako samica, ktorá dosahuje maximálne 3 m.

U oboch pohlaví z horných rezákov vyrastajú bohovia kly zo slonoviny dlhé až 2,5 m. Po človeku je slon najdlhšie žijúcim suchozemským cicavcom priemerná životnosť 70 rokov!

CELKOVÝ PROBOSCIUS

Africké slony môžu prežiť dlho bez vody a prispôsobiť sa rôznym biotopom, ako sú lesy, savany, údolia riek, močiare ale aj púštne oblasti. Pre regulovať telesnú teplotu zamávať obrovské uši, zatiaľ čo silní prehensilný proboscis používa sa na pitie a zhromažďovanie jedla, prísne vegetariánske.

RYBY VE VELOM!

Oni žijú v matriarchálne stáda velil staršia žena a tvorené slonami, mláďatami a mladými. Muži odchádzajú zo skupiny, keď dosiahnu pohlavnú zrelosť 10 a 12 rokov, a začnú sa túlať neustálym hľadaním partnera.

V rámci skupiny ženy spolupracovali pre vychovávať potomkov a brániť ju pred hyenami a levmi, jedinými prírodnými predátormi okrem človeka. Tam gestacia trva 22 mesiacov a odstavenie sa končí, keď matka porodí ďalšie šteniatko, zvyčajne po 4-9 rokoch.

NEBEZPEČENSTVO POŠTÁROV

V posledných rokoch sa zvýšilo pytliactvo na africké slony spojené s nelegálnym obchodom so slonovinou, najmä v Číne a Thajsku. The WWF vypočítal, že každý rok je pre ich kly zabitých asi 30 tisíc afrických slonov, čo je z celosvetovej populácie odhadovanej na 472 000 až 690 000 jedincov, čo je prudký pokles v porovnaní s 30. rokmi, keď ich bolo asi päť miliónov.

TAXONÓMIA

Trieda: Cicavce
Objednať:
Proboscidea
Druh:
Loxodonta africana
Rodina:
Elephantidae
Stav ochrany:
Zraniteľný (Vu)


Súčasné slony

Slon africký (Loxodonta africana), najväčší z tlustokožcov, je tiež najťažším a najväčším placentálnym, suchozemským štvornohým cicavcom na planéte. Je to obrovský eutheriánsky cicavec, ktorý patrí do radu proboscidejcov (Proboscidea), čeľade slonovitých (Elephantidae). Prvýkrát to opísal anglický biológ, zoológ a botanik John Edward Gray v roku 1836.
Ázijský ekvivalent, Elephas maximus, o ktorých si povieme v inom archíve, aj keď enormnej veľkosti, je menší pre obe pohlavia, s ružovejšou farbou hrubej kože a menšími tesákmi, chýbajúcimi u žien. Aj keď si vždy zachováva určitý stupeň divočiny, má poslušnejší charakter ako africký druh.
The Loxodonta africana namiesto toho je to oveľa divokejšie.
Málo sklon k ľudskému kontaktu, znáša ho zle. Nie je zvyknutý ani na svoju prítomnosť závislý a môže ho nabiť nevídanou silou a dravosťou, ak sa cíti byť ohrozený alebo ho považuje za nebezpečenstvo pre potomka. Spolu s hrochom (Hippopotamus amphibius), k levovi (Panthera leo) a kaviareň Bufalo (Syncerus caffer), je jednou z hlavných príčin smrti zvierat v populáciách afrických dedín, nehovoriac o devastácii obrábaných polí, ktoré im stoja v ceste alebo ktoré napadajú, aby sa živili hľuzami, trávou, rastlinami a listy.
Kŕmiť sa na Loxodonta africana doslova devastuje savanu, až kým ho úplne opotrebované zuby, a preto už nie sú použiteľné, odsúdia na smrť od hladu.
Žiadne iné zviera neovplyvňuje savanu a krajinnú ekológiu tohto biotopu tak hlboko ako slon africký.
Jeho obrovská chuť do jedla a mimoriadna sila mali významné účinky na vegetáciu, a teda aj na biotop ostatných zvierat, ktoré sa vyskytujú v rovnakom rozmedzí.
S ich dlhou proboscis i Loxodonta africana trhajú napríklad celé vetvy Acacia tortilis, do tej miery, že už nemôžu ďalej rásť. Okrem toho svojimi obrovskými hlavami zrážajú celé stromy a kmene, ktoré zostali stáť, sa používajú na vyhladenie tesákov, ktoré sú rezákmi s nepretržitým rastom, a na poškriabanie. Zbavia sa tak otravných parazitov, ktorí na nich číhajú v hustej koži a zamorujú ich.
Je zrejmé, že ako už bolo spomenuté pre hrochy, nosorožce, byvoly Cape, žirafy a ďalšie bylinožravce, aj pre Loxodonta africana existuje spolupráca s volavkami dobytka a byvolmi na kontrolu počtu parazitov prítomných na povrchu ich tela. ektoparazity alebo, encystované v koži, alebo dokonca rituál potápania a kúpania v bahenných bazénoch, s ktorými sú celé postriekané kmeňom, na ten istý účel a tiež na ochladenie z búrlivých teplôt savany.

Slon africký - Loxodonta africana (foto www.themagazine.ca)

Africké slony žijú v skupinách, nazývaných tiež stáda, pozostávajúce z určitého počtu sub-dospelých jedincov, samcov aj samíc, z mláďat, ktoré sú v stáde vždy prísne chránené, z 2 - 3 dospelých samcov, s ktorými môžu spolupracovať obrana ekvivalentného počtu dospelých žien. Niektoré sú matkami mláďat a samica, ktorá sa správa ako matriarcha, je často vedúcou a dominantnou skupinou. Preto sa hovorí, že spoločnosť Loxodonta africana je „matriarchálnou organizáciou“.
Existuje dominantná žena, ktorá rozhoduje, kedy je čas pohnúť sa, ktorým smerom sa má vydať, a ktorú vyhnať zo stáda, pretože nedodržiavala interné pravidlá skupiny. Zasahuje tiež do starostlivosti o deti a je to útok, ktorý útočí najskôr na obranu skupiny.
Napríklad v minulosti, v 80. rokoch, si zoologický biológ John Goddard, riaditeľ a kurátor parku Serengeti a Ngorongoro, všimol, že slonie mláďa nebolo kojené kvôli rozptýleniu a lenivosti od matky, a tak riskoval smrť od hladu .
Matriarcha si okamžite uvedomil problém a silnými údermi do kufra prinútil skreslenú matku, aby dieťa okamžite dojčila.
Stáda slonov afrických vykonávajú denné sezónne presuny zvierat, hľadanie potravy a vody, pokrývajú tiež vzdialenosti 50 - 70 km denne a skutočné „spoločenské migrácie“ stovky kilometrov podľa rytmu ročných období.
V savane prispievajú k budovaniu toho, čo biológovia definujú ako „spoločenstvo bylinožravcov“: výsledok súčtu všetkých fytofágnych populácií prítomných v tomto biotope.
Ekologický a ekologický etologický vývoj, ktorý sa neprekrýva s rôznymi potravinovými ekológiami, umožnil veľkému a rôznorodému počtu bylinožravcov žiť v savanách a prériách, aby sa vyhli akejkoľvek forme konkurencie.
Pre zoologických biológov sa tak zrodil koncept „biomasy“, ktorý predstavuje celkovú hmotnosť živých organizmov na danom povrchu. Tento koncept je pre zoológov veľmi užitočný a slúži na lepšie pochopenie vzťahov medzi zelenými rastlinami, producentmi „organických látok alebo látok“ a primárnymi konzumnými zvieratami: bylinožravcami.
Takto africký slon s hmotnosťou asi 6 t zje denne 30-krát viac ako impala s hmotnosťou 59 kg.
Zoologickí biológovia Národného parku Nairobi napríklad vypočítali, že prítomné bylinožravce vrátane afrických slonov tvoria biomasu 12,6 t na km2. Ale v iných oblastiach dosahuje 18-20 t na km², v závislosti od rozšírenia živočíšnych druhov.
Aby sme boli presní, „spoločenstvo zvierat“ nie je tvorené iba bylinožravcami: sú tu tiež dravé mäsožravce, sekundárni a terciárni konzumenti a množstvo bezstavovcov, hmyzu, vtákov a plazov.
Organická hmota produkovaná rastlinami potom prechádza celým sledom živých foriem a vytvára „potravný reťazec“.
Mäsožravé druhy riadia hustotu obyvateľstva a množenie bylinožravcov (okrem slonov a nosorožcov), zatiaľ čo bylinožravce ovplyvňujú vývoj rastlinných druhov.
Výsledkom je komplexná a krehká ekologická rovnováha, ktorú môžu dočasne narušiť iba náhodné variácie.
Na začiatku obdobia sucha, t.j. Loxodonta africana živia sa trávami pozdĺž jazier, ktoré sa zmenšujú a potom sa presunú tam, kde sú trofické zdroje a voda väčšie.
Africké slony požierajú najrôznejšie druhy rastlinnej potravy, od tráv až po kôry kmeňov a lístie stromov, ku ktorým sa dostávajú so svojimi dlhými proboscis, orgánmi, ktoré sa stali skutočným piatym členom, ktorý vznikol spojením nosa s horná pera: robustná, dlhá a svalnatá, až do takej miery, že dokáže vykoreniť strom, je vybavená veľmi citlivými predvídavými a hmatovými schopnosťami.
V niektorých amerických zoologických záhradách sa im podarilo naučiť niektorých afrických slonov používať na maľovanie štetec a vytvorili skutočné živočíšne umelecké diela!
Kmene stromov, tiež vyrúbané s telom, sú odkôrnené a odsúdené na vysychanie a smrť a oblasti navštevované slonmi sú okamžite rozpoznané, často pri veľkých vodných kalužiach, kvôli prítomnosti týchto mŕtvych kmeňov.
Týmto spôsobom sa džungle vďaka slonom premieňa na stromom lemovanú savanu, a keď potom prídu požiare, degraduje sa na trávnatú savanu.
Tento proces však nie je len deštruktívny, pretože do istej miery sa uprednostňuje prežitie určitých druhov zvierat.
Vyvrátené stromy a polámané konáre, ktoré i Loxodonta africana odchádzajú, keď prechádzajú, v skutočnosti poskytujú ľahkú výživu prvej voľby pre ďalšie bylinožravce. A v období sucha studne, ktoré kopajú v suchých korytách riek, aby hľadali vodu, tvoria zásoby vody, ktoré sú užitočné pre ostatné cicavce, vtáky a plazy.
Nakoniec, vykopávaním nôh a kmeňa, slony často objavujú usadeniny solí, ktorých sú chamtivé, užitočné pre mnoho druhov.
Niektoré africké slony uprednostňujú zalesnené biotopy. A kvôli tejto geografickej izolácii sa prostredníctvom „alopatrickej“ špecializácie narodil samostatný druh nazývaný Loxodonta cyclotis.
Rozmery sú vždy nápadné, ale menšie ako rozmery Loxodonta africana, ktoré osídľujú stromami lemovanú a trávnatú savanu.
Kvôli nemilosrdnému lovu, ktorému boli podrobení v druhej polovici devätnásteho storočia a v dvadsiatom storočí, až do 80. rokov, pre slonovú kly a pre hlúpy turizmus lovcov pri hľadaní trofejí, nehovoriac o smutných jav pytliactva, oba Loxodonta africana že Loxodonta cyclotis, sú teraz znížené na limit.
Africké vlády v spolupráci s africkými i zahraničnými zoologickými biológmi IUCN, CITES a WWF a strážcami lesnej stráže spôsobili nezákonnosť obchodu s slonovinou, a teda s lovom slonov, a to pomocou prísnych a presných zákonov. , zároveň ich uväzniť v „parkoch prírodných rezervácií“, kde sú povolené iba safari, a to fotografické.
V takýchto kontextoch, keďže sa môžu voľne množiť, ich populácia v niektorých obdobiach rástla tak rýchlo, že prírodné zdroje v ohraničenom regióne boli vyčerpané, čo spôsobilo, že je suchá a nútila biológov a strážcov, aby ich presunuli do iných oblastí.
Obaja Loxodonta africana, že Loxodonta cyclotis, sú pôvodnými obyvateľmi subsaharskej Afriky.
V skutočnosti v minulosti distribúcia Loxodonta africana bola dostatočne veľká na to, aby pokryla celú subsaharskú Afriku, zatiaľ čo dnes je oveľa menšia a nachádza sa iba v trávnatých a stromami lemovaných savanách stredovýchodnej a severozápadnej časti medzi 17. rovnobežkou severnej a severnej 17. rovnobežka na juh.
The Loxodonta cyclotis, doma v lesoch a nie v savane, má širšiu distribúciu, ktorá pokrýva takmer celú subsaharskú Afriku. Je zrejmé, že pre oba druhy v rámci „chránených území“.
Tieto dva druhy pachydermov sa môžu stretnúť, ale nesúťažia o potravinové zdroje a zdá sa, že sa navzájom krížia sexuálne.
Ostatné exempláre sú rozptýlené po celom svete, s výnimkou pólov, vo vnútri zoologických záhrad, zooparkov, zoosafari, kde sa spolu s poradnou skupinou pre taxóny (TAG) realizujú projekty v afrických parkoch a prírodných rezerváciách, z ktorých sa vypracúvajú usmernenia pre pri správnom riadení a udržiavaní dobrých životných podmienok zvierat sa v rámci týchto dobrých pozemských gigantov uskutočňujú programy prirodzenej aj umelej reprodukcie, ktoré budú užitočné pre zoologických biológov na udržanie rovnováhy ich populácie.
Zo zoogeografického hľadiska v skutočnosti existujú aj dve rasy alebo poddruhy oboch afrických druhov. Tieto plemená, ktoré sú Loxodonta africana africana a Loxodonta africana cyclotis, sú v rámci svojich skupín intrasekundové a medzi týmito dvoma rasami môžu byť medzi sekundárnymi, pretože pochádzajú z rovnakého druhu.
Predstavujú somatické rozdiely vo vzťahu k druhu pôvodu, ale nie také veľké a početné, aby ich bolo možné klasifikovať ako odlišné druhy, a majú rovnaké rozdelenie v rozmedzí druhov, z ktorých pochádzajú.
Veľkosť týchto slonov Loxodonta africana že Loxodonta cyclotis, sú skutočne obrovské.
Ako už bolo spomenuté, druhý druh je menší ako prvý, má zaoblenejšie ušnice a je nižší v kohútiku ako savany, váži menej a má tenšie zuby.
Napriek svojej obrovskej veľkosti je ich mohutný objem, ktorý vzbudzuje strach a v porovnaní s akýmkoľvek iným zvieraťom, napriek tomu obdarený pozoruhodnou svižnosťou a rýchlosťou, keď beží a nakladá, pretože môžu dosiahnuť 20 - 25 km / h.
Nie je ľahké cítiť ich prítomnosť ani pre odborného biológa alebo domorodého odborníka v jednej z miestnych dedín nachádzajúcich sa v oblastiach, kde sa tieto zvieratá nachádzajú. Konžskí Pygmejovia, ktorí ich lovili až do 70. rokov, ako aj kenskí Dorobo (používajúci oštepy) boli na svojich loveckých výpravách často prekvapení a zabití pachydermou drvením.
Môžu sa ticho pohybovať, a to v lese aj v kríkoch savany, bez toho, aby ich videli. Je to preto, že váha tela je rovnomerne rozložená na stĺpových končatinách a na gigantických nohách, ktoré ich podopierajú.
Tieto vlastnosti končatín, také silné a zvláštne, ktoré podporujú hmotnosti až 6,5 - 7 t, môžu byť kontraproduktívne, keď jeden z týchto gigantov z nejakého dôvodu zlomí stehennú kosť alebo humerus, napríklad pádom zo skaly vidno, pretože regeneračné schopnosti sú veľmi zlé.
Keď sa to stane, aj v zoologickej záhrade je prakticky nemožné, aby ich veterinári operovali a nie je možné ani zostrojiť ortopedické protézy, ako je to možné u iných druhov zvierat, podporovať ich a zabezpečiť primeranú chôdzu.
Účinne sú odsúdení na smrť, ako dostihové kone s poškodenou nohou.
Nech je to už akokoľvek, jeho obrovské nohy mu umožňujú ladne napredovať takmer ladným krokom, v rozpore s tým, čo by mohol naznačovať zdravý rozum.
Aj keď vážia niekoľko ton, často nezanechajú po svojom prechode na kompaktnej pôde žiadne stopy a pre zoológa biológa, ktorý študuje ich zvyky, život a zvyky, nie je vždy také ľahké a zrejmé ich vystopovať.
The Loxodonta africana má mohutnú hlavu s veľkými ušnými boltcami, ktorá sa chveje ako pre termoreguláciu hlavy, tak aj pre komunikáciu s kódmi pozostávajúcimi z počtu a frekvencie mávania. Používajú sa na vydávanie príkazov, vyhrážok a iných foriem sociálnej interakcie medzi rovnakými osobami.
V Loxodonta cyclotis vzťah medzi objemom hlavy a veľkosťou uší je taký, že sa zdajú byť vôbec najväčšími, ale v skutočnosti sú rozmery vždy v prospech druhov, ktoré obývajú savanu.
Čelo je predĺžené a konvexné smerom nahor. U muža z Loxodonta africana, určuje konvexnosť v počiatočnej časti proboscis, neprítomná u žien. Toto je postava sexuálneho dimorfizmu, ktorú odborný biológ dokáže spoznať aj na diaľku, keď ich pozoruje ďalekohľadom, aj keď to nie je také jednoduché.
Robustný a svalnatý kmeň, s ktorým dosiahnu tie najšťavnatejšie konáre a púčiky na vrcholkoch stromov, pomocou ktorých šikovne zbierajú plody, ktoré spadli na zem, a pomocou ktorých odtrhávajú veľké trsy trávy. používa sa na pitie.
Napriek tomu, že má dobrú odolnosť proti smädu, v priemere vypije slon 90 - 100 litrov vody denne. V najteplejších obdobiach dosahuje dokonca 200 l, pričom odsáva naraz 9 l.
Na svojom konci je proboscis, ktorý dosahuje dĺžku 1,5 m, vybavený dvoma prstovými príveskami, ktoré sa tiež používajú na pohladenie mláďat sprostredkujúce procesy hmatovej socializácie alebo na zasiahnutie spoločníka alebo dravca, keď je zviera „ znervózňuje vás.
Po stranách proboscis, ktoré si pamätáme, boli tvorené splynutím nosa s hornou perou, sú dva impozantné tesáky, ktoré u mužov Loxodonta africana (nelle femmine possono esserci esemplari senza zanne, ma le femmine delle specie africane ne sono generalmente sempre provviste, al contrario di quelle asiatiche che non le hanno mai) possono raggiungere i 3 m di lunghezza, pesare fino a 50 kg ciascuna e avere un diametro alla base di 20-30 cm.
Costituite d’avorio e rivestite di smalto, hanno la punta rivolta verso l’alto.
Come vedremo, vengono usate negli scontri per la difesa del territorio o di una fonte d’acqua, da rinoceronti o ippopotami che vorrebbero appropriarsene, contro un conspecifico maschio, per la conquista di una femmina durante la stagione degli amori, o contro un predatore, per la difesa della prole, compreso l’essere umano.
I cuccioli di elefanti africani possono talora (e questo vale anche per giovani subadulti) essere preda di leoni maschi.
In quelli asiatici il pericolo viene dalle tigri.
Questo accade, specialmente, quando branchi sono in migrazione o transumanza, alla ricerca di una sorgente d’acqua e di cibo, situazioni in cui, per disattenzione, un piccolo può rimanere isolato e perdersi.
Non riesce più a raggiungere il nucleo in movimento, ed è quindi facile preda dei felini.
In presenza di un maschio, o di una femmina adulta, rarissimamente i leoni, anche in gruppo, hanno il co- raggio d’attaccare, poiché avrebbero la peggio contro il gigante della savana.
Quando questo è accaduto, come filmato negli anni ’60, ’70, dal biologo della fauna, DrSc John Goddard, nel Parco Serengeti in Kenya, anche i più forti felini ci hanno sempre rimesso.
Le dimensioni pachidermiche dei Loxodonta africana, ci dicono che alla nascita un cucciolo pesa già 125-130 kg.
Dopo circa un ora, è in grado di sostenersi in piedi e camminare vicino la madre. Si allatterà sfruttando la coppia di mammelle pettorali, come tipico di tutti i cuccioli che nascono in ambienti aperti, come la savana e le praterie, dove i predatori sono sempre in agguato.
A completo sviluppo un grosso maschio può pesare 6,5-7 t, con una altezza di 3,8-4,5 m al garrese, e si sono osservati anche esemplari maschi enormi di 5 m d’altezza al garrese, per 7-7,5 t di peso, dei veri e propri colossi della Natura !
Le femmine raggiungono 3,8-4 m al garrese, per 4-4,8 t di peso.
Il gigantesco tronco, di color grigio, poggia su arti colonnari, cui fanno seguito dei piedi enormi, con le dita, sia nelle zampe anteriori che posteriori, inguainate in una sorta di cuscinetto elastico. Ciascun dito ha una spessa unghia.
Il Loxodonta cyclotis, specie che da analisi genetiche, come accennato, è risultata essere distinta, ha alcuni tratti somatici differenti: un maschio pesa mediamente 3,5-4 t, oscilla tra i 2,5-3 m al garrese, le orecchie sono più tondeggianti e presentano margini superiori che non arrivano a toccarsi, contrariamente alla specie della savana.
Le zanne, più sottili, presentano la punta rivolta verso il basso, e sono quasi parallele alla proboscide, che sfiora il suolo, mentre nel Loxodonta africana sono molto spesso convergenti.
La mole inferiore, permette all’elefante della foresta di destreggiarsi nella folta giungla tropicale africana e, come quasi tutti i mammiferi che abitano giungle e foreste, conduce un’esistenza più solitaria, vivendo in gruppo solo durante il periodo riproduttivo.

Elefanti africani delle foreste - Loxodonta cyclotis (foto http://dzangaforestelephants.wildlifedirect.org)

Quando i Loxodonta africana pascolano dove gli alberi sono rari, l’erba può costituire fino al 90% del loro nutrimento, ma nelle regioni alberate preferiscono rami, fronde e foglie. La maggior parte del cibo mangiato, si ritrova quasi intatto nelle feci. Questo, però, non è indice di una insufficienza funzionale del tubo digerente, ma dipende dalla rapidità con cui le enormi quantità di cibo attraversano l’intestino.
In tale modo vengono trattenute solo le parti più nutrienti dei vegetali, mentre la componente legnosa, indigeribile, viene rapidamente espulsa.
In genere gli elefanti africani riescono a distruggere più vegetazione di quanta ne mangiano. Strappano enormi ciuffi d’erba con le radici, inghiottono terra ricca di salgemma, e masticano dure cortecce polverose tutto ciò logora profondamente i loro denti.
I pesanti molari trituranti, le cui dimensioni sono equivalenti al pugno chiuso di un bambino di 2 anni, cadono pezzo per pezzo man mano che si consumano, e vengono rinnovati sei volte nell’arco della vita.
Quando però anche i denti dell’ultimo cambio (specie polifiodonte) sono consumati, l’elefante africano non può più masticare il cibo, ed è condannato a morire di fame.
I vecchi maschi (descriveremo successivamente nel testo, questo vero e proprio culto della morte, caratteristica particolare di questi animali) passano sovente gli ultimi anni della loro vita da soli, in prossimità di fiumi, ove la vegetazione che cresce, è più tenera e ricca d’acqua, quindi più facile da masticare senza denti o da inghiottire sana.
La loro odontogenesi (crescita e ricambio dei denti), presenta una particolare “cinetica” di crescita e caduta. Possiamo dire che alla nascita la corona dei denti molari è coperta da cemento, che presto si consuma, esponendo l’avorio e lo smalto sottostanti.
Lo smalto, è più duro dell’avorio, e si consuma più lentamente, formando delle creste atte a triturare le gemme, i rami la corteccia e quant’altro di vegetale.
Durante tutta la loro vita, il Loxodonta africana e il Loxodonta cyclotis usano 24 molari, sei per ogni emi-mascella, ma in genere solo due sono usati contemporaneamente.
I denti sono composti da più lamine. Man mano che si consuma, il dente avanza nella mascella, mentre le lamine, gradatamente consumate, cadono una dopo l’altra.
Questo schema funzionale mostra la successiva sostituzione dei denti (cinetica), in ciascun lato della mascella, nei vari stadi della vita dell’elefante.
I molari detti 1-2, presenti dalla nascita, sono ricoperti da cemento. Quando sono in funzione (masticazione), contemporaneamente si forma un abbozzo del molare 3, posteriormente a loro. Quando i molari 1-2 sono scomparsi, perché caduti, il molare 3 entra in funzione, avanzando di posizione. Man mano che si logora si abbozza il molare 4, stessa posizione posteriore, e quando il 3 è quasi del tutto consumato e sta per cadere, entra in funzione il 4, avanzando pian piano in avanti. La cinetica dei denti fa quindi sviluppare il molare 5, come abbozzo, che va poi a sostituire, finito lo sviluppo, il molare 4 logorato, che cade anche lui, non essendo più utile alla triturazione-masticazione.
Quando il molare 5 è in piena funzione, si comincia ad abbozzare il 6, sempre posteriormente a quello funzionante. Caduto il 5, entra in piena funzione il molare 6, avanzando nella mascella.
Arrivati a questo punto, una volta che il molare 6 è completamente logorato-consumato e non funziona più, cade a sua volta, ma non viene sostituito da nessun altro molare, poiché nessun abbozzo si era precedentemente formato, in posizione posteriore.
Non è chiaro se questo cessato rinnovamento sia funzione dell’età dell’animale, onde per cui le capacità fenotipiche plastiche e rigenerative si sono abbassate fino a interrompersi, o se tutta la cinetica spiegata segua un programma genetico, rigido e fisso.
L’elefante africano poi, come molti altri grossi mammiferi, ha un coefficiente di dispersione termica basso.
Per la legge ecogeografica di Allen-Bergmann, gli organismi che hanno una massa minore, hanno una superficie di dispersione termica maggiore, contrariamente a quelli con massa maggiore.
E mentre le appendici (orecchie, muso etc.) di animali che vivono in reami biogeografici freddi (come nella parte settentrionale dell’emisfero boreale o all’estremo Sud di quello australe) sono ridotte per disperdere meno calore, quelle degli animali che vivono nella fascia equatoriale e tropicale hanno dimensioni maggiori per aumentare il coefficiente di dispersione termica.
Per tale ragione, gli elefanti africani presentano, in entrambe le specie e relative razze, questi enormi padiglioni auricolari, che usano sventolare senza sosta.
Un altro mezzo che utilizzano per combattere temperature dell’ordine di 50°C all’ombra, consiste nel ricoprirsi, testa e corpo, di una crosta di fango umido.
Infine, un ulteriore raffinato mezzo per combattere la calura è garantito da un intricato sistema di vasi sanguigni, che invadono le enormi orecchie, lunghe fino a 1,80 m e larghe 1,50 m. Quando vengono sventolate, il sangue che vi scorre dentro viene raffreddato di 5° C, e dato che poi raggiunge la testa, ne trae beneficio anche l’encefalo dell’animale.
Questo sistema di vasi, consta di vene, che avvolgono le arterie auricolari.
Quando la temperatura corporea aumenta, aumenta anche la pressione sanguigna, che sospinge il sangue nei padiglioni auricolari.
In questo distretto le arterie, dilatandosi per il caldo, cedono parte del calore trasportato dal sangue che vi scorre, mediante un meccanismo simile a uno “scambiatore di calore in contro- corrente”, al sangue che scorre nelle vene che le avvolge, le quali, trovandosi in superficie, lo disperdono all’esterno.
Un meccanismo, questo dello “scambiatore di calore in controcorrente”, che è sfruttato anche dai delfini, a livello delle pinne pettorali, per evitare durante l’intensa attività fisica, il surriscaldamento degli arti.
E quando hanno bisogno d’analisi, è da tali vasi venosi auricolari che biologi zoologi fanno i prelievi di sangue negli elefanti.
Per i primi sette anni di vita, i Loxodonta africana di entrambi i sessi, si sviluppano con la medesima velocità, giunti al settimo anno, pesano 1 -1,5 t.
In seguito i maschi subiscono un cosiddetto “scatto di crescita”, crescendo molto più rapidamente delle femmine, tanto che un maschio dell’età di 50 anni può raggiungere le 6,5-7 t, contro le 4-4,8 t di una femmina della stessa età.
La crescita è continua, non si arresta mai. Teoricamente, se fossero indefinitamente longevi, gli elefanti crescerebbero senza limiti, in altezza e lunghezza. A tale proposito, i biologi hanno osservato che una femmina di 40 anni raggiunge 3,5-4 m al garrese, mentre un femmina di 1 anno di vita passa tra le gambe della madre, usate spesso come rifugio.
I maschi in genere non superano i 50 di età. Le femmine possono arrivare a 60 anni, ma si sono osservati esemplari di entrambi i sessi, che raggiungono 70 anni di vita, veri patriarchi e matriarche della savana.
Le femmine, raggiungono la maturità sessuale, normalmente verso i 10 anni di vita, i maschi uno o due anni più tardi.
Oggi molti gruppi vivono in condizioni precarie per la scarsità di cibo, per il sovraffollamento e per la mancanza d’ombra (pur vivendo in un biotopo caldo gli elefanti sopportano meglio il freddo del caldo) nelle riserve in cui vivono, sempre più piccole a causa dello sfruttamento minerario e agricolo.
A causa di questi stress ecologici, lo sviluppo corporeo ne risente e subisce ritardi. In alcune regioni le femmine non sono feconde fino a 18 anni, e tra una nascita e l’altra possono trascorrere 8 anni, mentre fisiologicamente ne dovrebbero passare 4.
I maschi di Loxodonta africana non corteggiano le femmine prima dell’accoppiamento, ma possono combattere, contro conspecifici del medesimo sesso, per il loro possesso.
Le femmine sono in calore per 1-2 giorni, e durante questo periodo possono accoppiarsi con uno o più maschi (specie poligama).
La gestazione ha una durata media di 660 giorni (poco meno di due anni).
Dopo il parto (sempre e solo parti singoli, sono rarissimi i parti bigemini) le femmine ritornano in calore, due anni dopo, ma continuano ad allattare il cucciolo anche durante la successiva gestazione, fino quindi al terzo-quarto anno di vita.
Come accennato prima, il Loxodonta africana, ha una organizzazione sociale di tipo “matriarcale”. Più precisamente l’unità di base è formata da una femmina adulta accompagnata da una prole fino ai 14 anni di età.
I maschi adulti si riuniscono in gruppi o coppie unisessuali, ma più invecchiano più emerge il loro carattere solitario.
Nel periodo riproduttivo, che ciclicamente si ripresenta ogni 4 anni, le femmine sessualmente mature, si separano dal gruppo, seguite da alcuni maschi, che ingaggiano tra di loro aspre lotte, spingendosi con il muso e colpendosi con le zanne.
Se i maschi duellanti, appartengono a un medesimo gruppo, in genere le contese finiscono presto, senza conseguenze.
In caso contrario, quando uno dei soggetti è esterno al gruppo, le contese diventano durissime, con ferite profonde, e non è rara la morte di uno dei contendenti.
Durante l’accoppiamento il maschio si appoggia con le zampe anteriori sulla schiena della femmina, che deve sopportare un peso enorme, mentre la vagina viene compenetrata più volte col grosso pene.
Questo può comportare gravi incidenti nelle giovani elefantesse, appena sessualmente mature, ma non ancora del tutto sviluppate fisicamente.
Può accadere che un maschio in fregola di una mandria di passaggio tenti l’accoppiamento col rischio di rompere la schiena a una giovane femmina mal capitata, se non intervengono prontamente i membri della mandria (per prima la matriarca) a salvarla, cacciando via l’intruso. Si tratta di veri e propri tentativi di stupro, come si è anche osservato negli orangutan.
In passato, ma spesso anche oggi, la grande mole dell’elefante africano, il suo incedere lento e incerto, e la sua apparente pigrizia, lo ha fatto ritenere dai non esperti un animale poco intelligente e reattivo.
Ma i biologi zoologi, non sono per nulla d’accordo su ciò.
L’alta organizzazione sociale che caratterizza i vari nuclei o mandrie, l’uso così abile della proboscide, le forti interazioni “omoparentali” madre-figlio e “alloparentali” conspecifici-cuccioli, hanno chiaramente mostrato che questo animale, oltre che presentare un encefalo di grandi dimensioni, fino a 5 kg di peso, è dotato di un concreto sviluppo psichico.
Infatti, sebbene si abbia una netta divisione in unità famigliari (e negli individui più anziani si sviluppa una tendenza a fare vita solitaria), nei punti d’acqua (pozze, laghi), convergono spesso contemporaneamente mandrie diverse di elefanti, ed i soggetti che si conoscono si salutano mediante la proboscide.
Questo è reso possibile, grazie alla proverbiale “memoria” che caratterizza questi pachidermi, e alla voce, cioè i “barriti” emessi mediante la proboscide, una specie di gorgoglii prodotti dalla laringe, che sono individuo-specifici e vengono riconosciuti dai conspecifici di altre mandrie.
Possono udirli anche a distanza di chilometri, poiché, insieme all’olfatto, l’udito è forse il senso più sviluppato in questi animali.
In seguito al riconoscimento di questo o questa amico/amica, comincia il saluto vero e proprio, che si esplica mediante il contatto delle proboscidi e delle bocche, intrecciando le zanne : un vero e proprio “Ciao amico, come stai ? Come va la vita ? E’ tanto che non ci si vede”.
Nel contempo, in questo rituale di saluto, gli esemplari, possono annusare il secreto delle reciproche “ghiandole odorose temporali”, scambiandosi così, anche un segnale olfattivo oltre che tattile, dal quale percepiscono, probabilmente, anche lo stato di salute dell’amico/a.
Abbiamo poco fa accennato alla proverbiale “memoria” del Loxodonta africana.
Effettivamente esperimenti sul campo e in ambiente controllato (giardini zoologici, zoosafari, zoopark), di ecofisiologia ed eco-etologia, per lo studio delle capacità mnemoniche (di memoria), su questi animali, hanno condotto i biologi zoologi ed etologi a convincersi che, ne hanno una “realmente sviluppata”.
Per esempio, questi animali sono capaci di ricordarsi, anche a distanza di molti anni, senza esserci ritornati frequentemente, l’ubicazione delle riserve idriche nell’ambiente arido in cui vivono.
Questa capacità si rivela preziosa soprattutto nei periodi di grande siccità, quando la possibilità di sopravvivenza di una mandria è legata all’approvvigionamento idrico.
Le femmine sembrano avere capacità di memoria superiori ai maschi, e forse questo è un altro fattore a loro vantaggio che le rende capogruppo.
Prima di accennare alla particolare caratteristica del “culto dei morti o funerario”, come i biologi lo hanno definito, tipico di questi animali e specialmente dell’elefante africano, diamo ancora uno sguardo, alla “vita in famiglia” che caratterizza il Loxodonta africana.
Sopra, abbiamo asserito, che la madre in sostanza, non è l’unica a occuparsi dei cuccioli, sebbene le cure omoparentali, siano comunque sviluppate.
L’intera mandria si sente responsabile delle cure, del nutrimento e della difesa dei nuovi nati, che vengono aiutati a superare le iniziali difficoltà della vita, che non sono piccole, come l’attraversa- mento di un fiume o la quotidiana ricerca del cibo, una volta svezzati.
Sebbene l’allattamento dovrebbe durare 3-4 mesi, spesso può superare i 2-3 anni, raggiungendo i 4, ma già qualche settimana dopo la nascita, i piccoli sono in grado, tra una poppata e l’altra, di assumere cibo solido, in particolare erba, che tutti gli adulti della mandria provvedono a raccogliere pulire e sminuzzare per facilitargli l’assunzione.
Qualche volta, ai cuccioli è consentito anche “rubare” il cibo, parzialmente masticato, nella bocca di un adulto sia esso la madre e non.
Si possono costituire anche dei veri e propri “nidi d’infanzia”, dove le femmine del gruppo provvedono ad accudire i cuccioli, mentre le madri sono impegnate alla ricerca del cibo.
La balia di turno, tiene sotto controllo i piccoli, evitando che si allontanino. Ne controlla il sonno, e in più mastica il cibo che fornisce loro “elaborato”.
In caso di pericolo, ad esempio all’avvicinarsi di leoni, invece di fuggire tutti gli adulti si dispongono a costituire una barriera, dietro la quale sono nascosti i cuccioli che devono essere protetti.
Se poi, come purtroppo accadeva spesso in passato ad opera di stupidi cacciatori, una madre venisse uccisa, un’altra femmina provvede ad adottare il cucciolo orfano, occupandosi delle cure parentali, tra cui l’allattamento, perché diventa subito in grado di produrre il latte.
Il latte di questa specie animale è molto ricco in grassi e proteine ed è molto denso e nutriente.
Ma una tra le caratteristiche più misteriose e affascinanti per i biologi zoologi, che è costume nelle specie africane di elefanti (per quella asiatica non si hanno ancora dati certi di un fenomeno simile), è quella del “culto dei morti o funerario”.
Infatti questi animali mostrano il loro intelligente e spiccato senso sociale, anche nella cura degli individui ammalati e feriti, della loro mandria.
Tutti i membri del gruppo si prendono cura di chi è ferito o malato anche a morte.
Quando un membro della mandria muore, il suo corpo viene ricoperto grossolanamente di frasche, come se si stesse creando una sepoltura. Questo prima che intorno al cadavere si accalchino animali necrofagi come gli avvoltoi, ad esempio il Capovaccaio Africano (Neophron percnopterus) e altre specie di avvoltoi, o mammiferi come la Iena Maculata (Crocuta crocuta, in passato e ancora oggi da alcuni autori, chiamata Hyaena ridens), gli Sciacalli Dorati (Canis aureus) ed altri animali.
In passato, come sceneggiato su molti film, si pensava che esistessero i famosi “cimiteri degli elefanti”, luoghi introvabili dove andavano gli anziani a morire in solitudine.
In realtà, la presenza di numerosi scheletri rinvenuti in aree circoscritte, di Loxodonta africana e Loxodonta cyclotis, sembrerebbe più logicamente attribuibile, a stragi compiute dagli esseri umani, per l’avorio, o a improvvisi incendi, scoppiati nelle savane, che di sorpresa hanno intrappolato più esemplari contemporaneamente, uccidendoli.


Lingote de oro Loxodonta Africano de 1 onza (Refinería Rand)

Envío Gratis (envío certificado)

Estado: Muy Bueno (nuevo o como nuevo, sin señales de uso)

Estado: Muy Bueno (nuevo o como nuevo, sin señales de uso)

UN LINGOTE BIEN HERMOSO

1 oz de oro en lingote elefante Rand Refinería Sudáfrica 31,1 g 999,9 oro fino

Lingote de oro Loxodonta Africano de 1 onza de nueva acuñación, producido por la refinería Rand de Sudáfrica.

El lingote muestra una imagen del Loxodonta Africana, un elefante africano de monte, el mayor animal terrestre conocido.

En el anverso de la barra figura el logotipo de la Rand Refinery, el metal, la finura y el peso de la barra. El reverso de la barra presenta una imagen repetida del elefante Loxodonta Africana. Cada lingote viene sellado individualmente en un blíster.

Loxodonta es un género de mamíferos proboscídeos de la familia de los elefántidos que incluye a las dos especies vivientes de elefantes africanos: el elefante africano de sabana (Loxodonta africana) y el elefante africano de bosque (Loxodonta cyclotis),1​ que anteriormente eran considerados dos subespecies de una misma especie.

Los machos alcanzan normalmente de 6 a 7,5 m de longitud y de 3,2 a 4 m de altura hasta la cruzen cambio las hembras entre 2,6 y 3 m. Pesan de media unas 6 toneladas, con máximos de 10, los machos adultos, y las hembras entre 2,8 y 4,6,3​ lo que los convierte en los seres vivos terrestres más grandes del mundo. Sin embargo, se tiene noticia de un individuo macho de 4,2 m de alto y un peso de 12 274 kg, que fue abatido en 1955 en Angola, cuyo cuerpo se encuentra disecado en el Museo de Historia Natural de Washington.

El elefante africano de sabana se caracteriza por su gran cabeza, amplias orejas que cubren los hombros, trompa larga y musculosa, presencia de dos «colmillos» en la mandíbula superior, bien desarrollados en ambos sexos aunque mayores en los machos. En su ambiente natural viven entre 40 y 50 años, pues un elefante adulto no tiene enemigos naturales, con excepción del hombre. A partir de los 40 años sus últimos dientes se desgastan y les es imposible comer, y mueren. En cautiverio pueden vivir más tiempo por los cuidados y alimentación que reciben pueden llegar a los 60 años.

  • Ver descripción y fotos

  • Loxodonta africana in portoghese

    Elefante africano

    È vietato concedere licenze per l'importazione di avorio greggio o lavorato ottenuto dall'elefante africano (Loxodonta africana).

    É proibida a emissão de licenças de importação para marfim em bruto e marfim trabalhado derivado do elefante africano (Loxodonta africana).

    Elefante Africano

    È vietato concedere licenze per l'importazione di avorio greggio o lavorato ottenuto dall'elefante africano (Loxodonta africana).

    É proibida a emissão de licenças de importação para marfim em bruto e marfim trabalhado derivado do elefante africano (Loxodonta africana).

    Loxodonta africana

    È vietato concedere licenze per l'importazione di avorio greggio o lavorato ottenuto dall'elefante africano (Loxodonta africana).

    É proibida a emissão de licenças de importação para marfim em bruto e marfim trabalhado derivado do elefante africano (Loxodonta africana).


    Video: African Wildlife: ELEPHANTS Part #1 - Mindfulness Relaxing Music with Giant Elephants.


    Predchádzajúci Článok

    Umieranie javorov - aké sú príčiny poklesu javora

    Nasledujúci Článok

    Vlnené vošky: Tipy na ošetrenie voškami