GORILLA

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Primáty

Rodina

:

Hominidae

Milý

:

Gorila

Druhy

:

Gorila gorila

Poddruh

:

Gorila gorila diehli

(hovor Druhy krížových riek)

Poddruh

:

Gorila gorila gorila

(hovor západné alebo nížinné druhy)

Druhy

:

Gorilla beringei

Poddruh

:

Gorila gorilla beringei beringei

(hovor horské druhy)

Poddruh

:

Gorila gorilla beringei graueri

(hovor Druhy Graue)

Spoločný názov

: gorila

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Výška v stoji: samica 1,4 - 1,5 m - samec 1,6 - 1,8 m
  • Váha: žena 70 - 140 kg - muž 135 - 275 kg
  • Dĺžka života: do 35-50 rokov vo voľnej prírode; 50 rokov v zajatí
  • Sexuálna zrelosť: žena 8 rokov - muž 10 rokovRozmnožovanie: celý rok
  • Interval medzi pôrodmi: 3,5 -4,5 rokov

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Gorila patrí do rádu primátov a do čeľadeHominidae (rovnako ako človek) a je antropoidnou opicou, teda podobnejšou ľudským bytostiam, najväčšou. Žije v Afrike, na rovinách tropických lesov v oblastiach, kde je celoročne hustá nízka vegetácia.

DruhGorila gorila zahŕňa dva poddruhy:

  • G. g. gorila (nazývané západné alebo nížinné druhy), ktorý žije v Kamerune na juhu k ústiu rieky Kongo a na východe k rieke Oubangui v praxi vrátane národov: Rovníková Guinea, Kamerun, Gabon, Kongo, Stredoafrická republika a Angola;
  • G. diehli (nazývaný druh Cross River), ktorý sa nachádza na malom území na hranici s Kamerunom a Nigériou po stranách rieky Croce.

Druh Gorilla beringei zahŕňa poddruh:

  • G. beringei beringei (nazývané horské druhy), ktorý žije na pohorí sopky Virunga, na hranici medzi Rwandou, Ugandou a Kongom;
  • G. beringei graueri (nazývaný druh Graue), ktorý žije v Kongu a jeho populácia sa tiež nachádza v „nepreniknuteľnom“ lese Bwindi medzi Kongom a Ugandou.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

V zásade sú to mierumilovné a plaché zvieratá. Až keď sa cítia ohrození, zdvihnú labky, bijú si päsťami do hrude, aby zastrašili a ukázali svoju silu. Iba ak sa cítia napadnutí, reagujú tak, že sa stanú nebezpečnými.

Gorily žijú v skupinách. Typickú skupinu obvykle tvorí 5 - 15 jedincov, ktorí pozostávajú z: dominantného muža, pár mužov nižšieho poradia a dospelých žien a mladých jedincov. Len čo dorastú, sú mladí muži vyhodení zo skupiny a vedú buď osamelý život, alebo sa pridávajú k iným osamelým mužom, kým nie sú schopní vytvoriť svoju vlastnú skupinu.

Dominantný samec zostane dominantným, kým s ním iný muž nebude bojovať a nebude ho loviť. Lovený dominantný samec vedie osamelý život.

Skutočnosť, že loví starého samca, znamená, že nový dominantný samec má schopnosť zabíjať mladých prítomných, aby sa vnímavé samice vrátili k páreniu, a teda k plodeniu svojich potomkov.

Každá skupina má zvyčajne plochu 20 km2 a oblasti rôznych skupín sa často prekrývajú.

Väčšinou ich tieto primáty trávia spánkom a jedením. Všeobecne platí, že samice a mláďatá spia na stromoch, zatiaľ čo dospelí muži, ktorí sú veľmi ťažkí, spia na zemi a vytvárajú si posteľ pri základni stromu.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Gorila je ústavne dosť podobné zviera ako človek, má iba hrubšie kosti, oveľa dlhšie ruky a kratšie nohy. V skutočnosti má zavalitý a veľmi svalnatý vzhľad.

Telo je pokryté hustou tmavou srsťou, silnejšou, dlhšou a hodvábnejšou u goríl horských než u goríl nížinných.

Muži sú vždy oveľa väčšie ako ženy, pokiaľ ide o výšku a váhu. Tento výrazný sexuálny dimorfizmus je v skupine zásadný pri určovaní hierarchie aj pri párení.

Chodidlá aj ruky sú tvorené piatimi prstami s nechtami. Zvláštnosťou rúk je, že nie je schopná roztiahnuť prsty, a preto pri chôdzi spočíva na kĺboch ​​prstov. Spravidla chodí po štyroch, ale niekedy na krátke vzdialenosti chodí aj vzpriamene.

Hlava je tvorená krátkou papuľou s veľmi výraznými nadočnicovými klenbami, veľkými nozdrami a malými ušami, veľmi podobnými ľudským, ktoré zostávajú skryté pod vlasmi a majú vysoký sluch. Oči sú malé a čeľusť je široká a má silné zuby so silným svalstvom, vyvinutejšie u mužov ako u žien. Sú to zvieratá bez chvosta.

Keď muž dosiahne pohlavnú dospelosť vo veku asi desiatich rokov, na chrbte a v krížoch sa mu tvoria bielo-strieborné chĺpky, ktoré sa stávajú výraznou črtou (majú prezývku silverbacks).

Horské gorily sa od nížinných líšia tým, že majú väčšie čeľuste a zuby, menší nos a kratšie ruky.

KOMUNIKÁCIA

Majú veľkú komunikačnú schopnosť, ktorá sa deje vokalizáciou, držaním tela, mimikou a dotykom. Aj uvoľnenie pachov môže hrať zásadnú úlohu v komunikácii.

Ak zaznamená neobvyklú situáciu, každý člen skupiny môže vydávať výkriky. Ak tieto výkriky vysloví dominantný muž, potom je celá komunita v pohotovosti.

Grunty sa zvyčajne používajú na obnovenie disciplíny, zatiaľ čo nízke tóny sa používajú na vyjadrenie potešenia. Mužský úder päsťami do hrude znamená prejav sily a sily.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Gorila sa živí zeleninou a trávi ju väčšinu dňa. Konzumuje listy, klíčky a ovocie (podľa sezónnej dostupnosti), rovnako ako vláknitú kôru a zriedka pije, pretože vegetariánska strava úplne uspokojuje jeho potrebu vody (pozri video nižšie). Horské gorily môžu dopĺňať vegetariánsku stravu aj s malým hmyzom.

Pri hľadaní potravy môžu liezť na stromy vysoké až 15 metrov.

Spravidla platí, že hneď ako sa ráno zobudia, strávia niekoľko hodín jedením, potom venujú čas starostlivosti o seba navzájom a o najmenších, hrá sa a spia. Potom neskoro popoludní pokračujú v jedle.

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

Neexistujú presné ročné obdobia, počas ktorých by sa tieto primáty rozmnožovali. Ženy sú veľmi podobné ženám, ktoré majú menštruáciu raz za mesiac.

Dominantný samec je jediný, kto sa môže páriť so ženami svojej skupiny.

Gravidita trvá 9 mesiacov, po ktorých sa narodí dieťa (narodenie dvojčiat je dosť zriedkavé a spravidla, ak k nim dôjde, samica má tendenciu uprednostňovať smrť jedného z dvoch detí), ktoré vážia v priemere pár kíl.

Všetci členovia komunity spolupracujú na chove šteniatka, napriek tomu je úmrtnosť veľmi vysoká (40%).

Dieťa je kŕmené materským mliekom (pozri video na bočnej strane) a odstavuje sa vo veku 3 - 4 rokov, čo zodpovedá časovému intervalu medzi jedným a druhým pôrodom.

Sexuálne zrelí mladí muži (vo veku okolo 10 rokov) si musia vytvoriť vlastnú skupinu, ak sa chcú páriť, zatiaľ čo mladé ženy vo veku 8 rokov, ktoré zodpovedajú pohlavnej dospelosti, opustia skupinu, aby sa pripojili k inej skupine alebo hľadali mladý muž osamelý hľadá partnera.

Tempo rastu malých detí je podstatne vyššie ako u ľudí, približne dvojnásobné, takže do veku 3 mesiacov sú malé deti schopné chodiť za matkou.

Mláďatá zväčša vychovávajú samice a samce s nimi nereagujú.

PREDÁCIA

Gorily nemajú predátorov (okrem ľudí). Iba mláďatá môžu byť obeťami veľkých šeliem, dravých vtákov alebo samcov svojho druhu.

STAV OBYVATEĽSTVA

V Červenom zozname IUNC druhy G. gorila ako aj druhG. beringeizaraďujú sa medzi druhy, ktoré sú vo voľnej prírode vystavené mimoriadne vysokému riziku vyhynutia KRITICKY NEBEZPEČNÉ (CR).

Zníženie populácie o 80% sa počítalo za posledné 3 generácie (tj. Za 66 rokov, v rokoch 1980-2046) z dôvodu: pytliactva na získanie kožušiny a mäsa podávaného v reštauráciách; choroby, ako je vírus Ebola, ktorý si vyžiada početné obete; odlesňovanie, ktoré je v krajinách, kde žijú, ťažkou realitou, pretože sú stále ničené nové okraje lesov na výrobu dreva; na klimatické zmeny, ktoré s poklesom zrážok predlžujú obdobie sucha s rizikom lesných požiarov, rizikom zhoršeným odlesňovaním pri ťažbe dreva a vytváraním priestoru pre poľnohospodárstvo.

Odhaduje sa, za predpokladu nemožného, ​​to znamená bez lovu a bez chorôb, že by došlo k významnému nárastu populácie goríl iba vo veľmi dlhom časovom období, rádovo 75 rokov po narodení. miera veľmi nízka, z krátkodobého hľadiska by bolo zlepšenie jej populácie zanedbateľné.

Domorodí obyvatelia spravidla nie veľmi milujú, pretože ničia úrodu a často sa loví pre kožušiny a mäso. Veľkou úlohou, ktorú sa v skutočnosti snažíme robiť, je vzdelávať nové generácie v porozumení významu tejto biodiverzity, ktorú je potrebné zachovať a zachovať.

Aktuálna situácia obyvateľstva je nasledovná (zdroj WWF)

  • Gorila gorila gorila: Rovníková Guinea 3 000 osôb; Kamerun 12 000 jednotlivcov; Gabon 43 000 jednotlivcov; Kongo 44 000 jednotlivcov; Stredoafrická republika 9 000 osôb; Angola niekoľko exemplárov;
  • Gorila gorila diehli: asi 150 - 200 jedincov v oblasti hraničiacej s Kamerunom a Nigériou.
  • Gorilla beringei beringethe: Bolo lokalizovaných 300 osôb;
  • Gorilla beringei graueri : asi 5 000 jedincov v Kongu a asi 200 jedincov v nepriechodnom lese Bwindi medzi Ugandou a Kongom.

Aj keď rôzne národy, ktoré sú prirodzeným domovom týchto druhov, prijali na svoju ochranu početné zákony, v skutočnosti akoby neexistovali, pretože sa neuplatňujú alebo aspoň neexistujú adekvátne kontroly.

Obchod so živými exemplármi pre zoologické záhrady a cirkusy sa významne znížil, pretože tento druh bol zahrnutý do prílohy I k dohovoru CITES (Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi fauny a flóry, známy len ako „Washingtonský dohovor“), ktorý obsahuje kriticky ohrozené druhy pre ktorých obchodovanie je prísne zakázané.

ZVEDAVOSŤ

Ak vieme niečo o živote goríl dnes, vďačíme za to dvom veľkým priekopníkom: Američanovi Georgovi B. Schallerovi, ktorý ich niekoľko rokov študoval a ktorého práce boli publikované v roku 1963, a zoológovi, taktiež Američanovi, Dianovi Fosseyovi, ktorý pokračoval v Schallerovej práci. študovať horské druhy a žiť s nimi takmer dvadsať rokov od roku 1963 do roku 1985, pričom zomrela zavraždená v centre, ktoré založila v Rwande.

ZVUKY VYDÁVANÉ

Ak chcete počuť zvuky vydávané týmto zvieraťom, choďte na článok: Zvuky, ktoré vydáva gorila.


Video: CARIANI SE ASSUSTA COM O PESO DO GORILA


Predchádzajúci Článok

Čo je kokosový kokos: Tipy na používanie kokosového kokosu ako mulča

Nasledujúci Článok

5 najlepších stimulátorov rastu pre sadenice papriky a paradajok