Phocoena sinus - sviňucha kalifornská alebo Vaquita


FOCENA KALIFORNSKÉHO ZÁLIVU alebo VAQUITA
(Phocoena sinus)


Poznámka 2

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Kytovca

Podradiť

:

Odontoceti

Rodina

:

Phocoenidae

Milý

:

Phocoena

Druhy

:

Phocoena sinus

Spoločný názov

: Sviňucha kalifornská alebo vaquita

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška: 1,2 - 1,5 m
  • Váha: 30 - 55 kg (ženy sú väčšie ako muži)
  • Dĺžka života: 21 rokov
  • Sexuálna zrelosť: 3 - 6 rokov

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Tam Phocoena sinus, taktiež známy ako Sviňucha kalifornská alebo vaquita má veľmi obmedzené územné rozšírenie, v skutočnosti sa nachádza iba v severnej časti Kalifornského zálivu, v Mexiku, v plytkých vodách (do 40 m), blízko brehu.

Jeho zvláštnosťou v porovnaní so všetkými ostatnými sviňuchami je, že žije v teplých vodách s teplotami v rozmedzí od 14 ° C v januári do 36 ° C v auguste.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Tam Phocoena sinus je najmenší zo všetkých druhov sviňuchy: má dĺžku 1,2 - 1,5 m a samice sú zvyčajne o niečo väčšie ako samce.


Poznámka 1

Prsné plutvy sú o niečo väčšie ako ostatní členovia rodiny, rovnako ako chrbtová plutva je väčšia a viac klenutá.

Srsť má tmavošedú farbu, ktorá postupne s prechodom do brušnej časti má tendenciu bieliť. Hlava je zaoblená, bez pódia (klasický špicatý ňufák typický pre delfíny), s čiernymi okrajmi, rovnako ako perami a so širšou papuľou ako u iných sviňuch.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Tam Phocoena sinus nie je to spoločenské zviera a má sklon vyhýbať sa akýmkoľvek typom člna. Je to zviera, ktoré nie je počuť: keď sa zdvihne, aby dýchalo, robí to potichu, takmer sa dotýka povrchu vody a potom na dlhú dobu zmizne pod vodou.

Je to v podstate osamelé zviera alebo žije najviac v malých skupinách po 3 jedincoch.

O tomto druhu nie je veľa pozorovaní, pretože nie je veľa preštudovaný, aj napriek nedostatku teritoriality, ktorá by znamenala väčšiu jednoduchosť štúdia.

Predpokladá sa, že počas zimného obdobia dochádza k miernym sezónnym pohybom zo severu na juh a naopak, vždy však pozdĺž Mexického zálivu.

KOMUNIKÁCIA A VNÍMANIE

Phocoena sinus rovnako ako ostatní členovia rodiny, vydávajú početné zvuky a sú vybavené echolokátorom umiestneným v hlave (ktorý funguje ako sonar) slúžiacim na navigáciu a lokalizáciu koristi.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Zvyšky potravy nájdené v žalúdku Phocoena sinus naznačujú, že sa živia druhmi rýb a mäkkýšov žijúcich v relatívne plytkých vodách, pričom hlavnou potravou sú malé ryby a kalmáre.

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

V Phocoena sinus bolo pozorované, že muži majú tendenciu páriť sa s čo najväčším počtom žien, a z tohto dôvodu sú semenníky obzvlášť veľké, najväčšie z rodu, pretože majú veľmi intenzívnu sexuálnu aktivitu.

Doba párenia je od polovice apríla do mája s graviditou, ktorá trvá asi 10 mesiacov a na konci ktorej sa narodí jedno šteňa s dĺžkou 60-70 cm. Mláďatá sa odstavia vo veku približne jedného roka a pohlavná dospelosť sa dosiahne vo veku 3-6 rokov, a to u mužov aj u žien.

STAV OBYVATEĽSTVA

Tam Phocoena sinus je zaradený do Červeného zoznamu IUNC (2009.1) medzi zvieratá s mimoriadne vysokým rizikom vyhynutia vo voľnej prírode: KRITICKY NEBEZPEČNÉ (CR).

IUNC odhaduje, že v roku 1997 bolo 567 obyvateľov, a domnieva sa, že odvtedy stále klesá, pretože hlavná príčina jeho úmrtia zapleteného do rybárskych sietí neprestala, neustále sa zvyšuje. Okrem toho pokračovali náhodné úmrtia v dôsledku výletných lodí (tiež neustále stúpali). Z tohto hľadiska odhaduje, že počet dospelých jedincov dnes klesol na 250 jedincov.

Mexická vláda prijala sériu opatrení na ochranu týchto veľrýb: veľká časť Mexického zálivu, v ktorom žije väčšina obyvateľstva Phocoena sinus bola vyhlásená za prírodnú rezerváciu a rybolov sa vykonáva pod prísnou kontrolou so zákazom používania určitých rybárskych sietí potenciálne nebezpečných pre sviňuchy, ako aj séria plánov na zvýšenie povedomia miestneho obyvateľstva.

VÝZNAM PRE SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

Tam Phocoena sinus, pretože žije blízko brehu, je považovaný za obťažovanie veľrýb, pretože sa zamotávajú do rybárskych sietí a sietí umiestnených na ochranu pláží pred žralokmi.

Poznámka

  1. Obrázok prevzatý z CMS - Veľryby a delfíny;
  2. snímka prevzatá z klubu Explorers Club.

Phocoena sinus - sviňucha kalifornská alebo Vaquita

Vedecká klasifikácia:
Kráľovstvo: Animalia
Kmeň: Chordata
Trieda: Cicavce
Poradie: Kytovca
Podrad: Odontoceti
Rodina: Phocoenidae
Rod: Phocoena
Druh: Phocoena sinus Norris a McFarland, 1958

Sviňucha kalifornská v zálive má klasický tvar sviňuchy (robustná a pri pohľade zboku zakrivená do konkávneho tvaru). Je najmenší zo sviňúch a je tak jedným z najmenších veľrýb. Jednotlivci dosahujú dĺžku 150 centimetrov a hmotnosť 50 kilogramov. Majú veľký čierny krúžok okolo oka a pier na perách. Oblasť hornej časti tela sa pohybuje od stredne šedej po tmavošedú. Dolná prechádza z bielej na svetlošedú, ale vymedzenie po stranách je nejasné. Ploutve sú proporcionálne väčšie ako u iných sviňúch a plutva je nižšia a rýchlejšia. Lebka je menšia a pódium je kratšie a širšie ako u ostatných členov rodu.

Žije v nízkych a tmavých lagúnach pozdĺž pobrežia a vo vodách hlbších ako 30 metrov je skutočne zriedka viditeľný, dokáže prežiť vo vode tak plytkej, že jej chrbát vyčnieva z vody. Ďalšími charakteristikami jeho biotopu sú silný prílivový odliv, silné procesy prúdenia a primárna a sekundárna produktivita.

Existuje len málo správ o tomto veľrybe vo voľnej prírode. Zdá sa, že pláva a kŕmi sa pomaly, ale je to nepolapiteľné a vyhýba sa lodiam všetkého druhu. Ukazuje sa, že dýcha pomalým pohybom vpred, ktorý sotva pohybuje povrchom vody, a potom rýchlo na dlhú dobu zmizne. Má neviditeľný dych, ktorý však spôsobuje hlasný, suchý a smrkajúci zvuk, ktorý pripomína zvuk sviňuchy.

Všetkých 17 druhov rýb, ktoré sa našli v žalúdkoch vaquity, možno klasifikovať ako druhy žijúce pri morskom dne alebo bentické druhy, ktoré obývajú pomerne plytké vody hornokalifornského zálivu, a zdá sa, že v tejto oblasti je vaquita neselektívnym predátorom mladých rýb. a kalmáre.

Rovnako ako iné sviňuchy, aj P. sinus žije sám alebo v malých skupinách, zvyčajne 1-3, ale aj 8-10 jedincov.

Väčšina detí sa zjavne narodí na jar. Gravidita je pravdepodobne 10 - 11 mesiacov. Maximálna zaznamenaná dĺžka života bola 21 rokov.

Sviňovitý v Kalifornskom zálive nikdy nebol lovený priamo. Ich skutočnú existenciu v skutočnosti potvrdila iba štúdia uskutočnená v roku 1985. Vieme však, že populácia vaquita klesá a že táto skutočnosť je spôsobená uviaznutím v rybárskych sieťach, ktoré sú schopné zachytiť ďalší endemický druh Perzského zálivu, totoaba. CIRVA, komisia pre obnovu Vaquity, dospela v roku 2000 k záveru, že v týchto sieťach je každý rok zabitých 39 až 84 osôb.

Je klasifikovaná IUCN a Dohovorom o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín do najkritickejšej kategórie, ktorej hrozí vyhynutie. Aby sa pokúsila zabrániť vyhynutiu, vytvorila mexická vláda prírodnú rezerváciu, ktorá pokrýva hornú časť Kalifornského zálivu a deltu rieky Colorado. CIRVA tvrdí, že táto rezerva pokrýva celú južnú časť známeho areálu sviňuchy a že chránené oblasti sú úplne zakázané rybárske siete. Aj keby sa počet sviňuch zabitých rybármi znížil na nulu, pre ochranárov by to ešte stále existovalo. Škodlivé účinky má aj použitie chlórovaných pesticídov, zníženie prietoku sladkej vody v rieke Colorado a pokles depresie v dôsledku príbuzenského kríženia.


Obeť lovu totoby

Hrozba pre vaquitu pochádza z Číny. Toto morské zviera je v skutočnosti obeťou rybolovu tenatovými sieťami zameranými na lov iného druhu, ktorý nie je rovnako ohrozený: totoba (Totoaba macdonaldi). Podľa tradičnej čínskej medicíny sa v skutočnosti liečivé vlastnosti pripisujú plaveckému močovému mechúru totoby. Škoda, že tieto vzácne sviňuchy tiež veľmi často končia v sieťach. Pre tento dôvod, od roku 2011 klesla populácia vaquita o 90%. Ohrozujúci stav, ktorý si vyslúžil pre sviňucha prezývku „panda morí “.


V kalifornskom zálive spozorujte rôzne vaquity, veľmi vzácne sviňuchy

Tím vedcov a ochranárov uviedol, že v období od 19. do 20. augusta a opäť 3. septembra v Kalifornskom zálive spozorovali skupinu vaquitas, vzácneho sviňuchy.

Toto zviera, ktoré je tiež známe v taliančine ako sviňucha kalifornská (Phocoena sinus), žije väčšinou v Hornom zálive Kalifornie, pri pobreží severného Mexika.
Je to také zriedkavé, že sa odhaduje, že dnes ich žije menej ako 20.

Pozorovanie vykonala posádka Spoločnosti na ochranu morských pastierov na palube MV Sharpie.
V súčasnosti tomuto sviňuchu, ktorý je s maximálnou dĺžkou 150 cm, ktorá charakterizuje dospelé exempláre, jeden z najmenších známych kytovcov, hrozí vyhynutie aj pre ľudské činnosti.

Veľmi často sa zachytí v rybárskych sieťach, najmä vrhaných na lov rýb tejtoaba.
Druhé uvedené druhy predstavujú ďalší ohrozený druh, ktorý je chytený, pretože jeho plavecké mechúre konzumované v akejsi polievke sú považované za vynikajúce jedlo, ktoré by malo priniesť rôzne zdravotné výhody.

Vaquitas a totoabas sú si na fyzickej úrovni veľmi podobné, a preto sú siete použité pre tieto siete dobre vhodné aj pre prvé uvedené siete.
„Vaquita“ je termín, ktorý je odvodený zo španielskeho jazyka a znamená „malá krava“.


Sviňucha kalifornská

ITALSKÉ NÁZOV: Sviňucha kalifornská

DRUHY: Phocoena sinus

DĹŽKA: 1,2 - 1,5 m

DISTRIBÚCIA: Kalifornský záliv

FYLUM: Chordáty

TRIEDA: Cicavce

OBJEDNAŤ: Veľryby

RODINA: Sviňuchy

MILÝ: Phocoena

Kalifornský záliv sa nachádza na severnom konci rovnomenného zálivu a je jediným druhom sviňuchy, ktorý žije v takých teplých vodách, v ktorých letná teplota dosahuje 36 ° C. Jedným z hlavných dôvodov, prečo hrozí vyhynutie, sú nehody, ktoré utrpí: odhaduje sa, že v sieťach, ktoré používajú rybári na lov kôrovcov alebo totoabo, podobných rýb, zostáva ročne asi 25 - 30 sviňúch. morský vlk, s ktorým je často zamieňaný vaquita (toto je názov sviňuchy kalifornskej v Mexickom zálive a Spojených štátoch amerických).


Unionpedia je koncepčná mapa alebo sémantická sieť organizovaná ako encyklopédia alebo slovník. Poskytuje stručné vymedzenie každého pojmu a jeho vzťahov.

Je to obrovská online myšlienková mapa, ktorá slúži ako základ pre koncepčné schémy, obrázky alebo synaptickú syntézu. Je to zadarmo - zadarmo, zadarmo na použitie a je možné si stiahnuť ľubovoľnú položku alebo dokument. Je to nástroj, zdroj alebo referencia pre štúdium, výskum, vzdelávanie, odbornú prípravu alebo vzdelávanie, ktoré môžu učitelia použiť, učiteľov, profesorov, pedagógov, žiakov a študentov alebo školu pre akademickú, školskú, základnú, strednú, strednú, univerzitnú, technickú úroveň, vysoká škola, univerzita, bakalársky, magisterský alebo doktorský titul pre referáty, správy, referáty, projekty, nápady, dokumentáciu, súhrny, prieskumy alebo práce. Tu je definícia, vysvetlenie, popis alebo význam každej významnej látky, o ktorej potrebujete informácie, a zobrazí sa zoznam alebo zoznam súvisiacich pojmov ako glosár. K dispozícii v taliančine, angličtine, španielčine, portugalčine, japončine, čínštine, francúzštine, nemčine, poľštine, holandčine, ruštine, arabčine, hindčine, švédčine, ukrajinčine, maďarčine, katalánčine, češtine, hebrejčine, dánčine, fínčine, indonézštine, nórčine, rumunčine, Turecké, vietnamské, kórejské, thajské, grécke, bulharské, chorvátske, slovenské, litovské, filipínske, lotyšské, estónske a slovinské. Ďalšie jazyky čoskoro.

Všetky informácie boli získané z Wikipédie a sú dostupné pod licenciou Creative Commons Attribution-Share Alike.

Google Play, Android a logo Google Play sú ochranné známky spoločnosti Google Inc.


Čo je vaquita a prečo jej hrozí vyhynutie

Tento vzácny druh sviňuchy endemickej v severnom Kalifornskom zálive je na pokraji vyhynutia.

Menej ako sto exemplárov, 97 aby sme boli presní, oddeľte vaquitu, najmenšieho kytovca na svete (a tiež najohrozenejšiu), od vyhynutia. Jeho bežný názov znamená „malá krava“, zatiaľ čo vedecký názov, Phocoena sinus, naznačuje, že je to sviňucha, malý morský cicavec dlhý asi štyri metre a vážiaci 90 kíl podobný delfínovi.

Podľa novej štúdie uskutočnenej Radou pre ochranu prírodných zdrojov by jedna z najdôležitejších amerických environmentálnych skupín, druh, ktorý žije na veľmi obmedzenom území, mohol vyhynúť do roku 2018. Na vine je bezprostredné zmiznutie vaquity človek , tiež. bez skutočnej premýšľania. V skutočnosti to sú zvieratá, ktoré nemajú žiadnu osobitnú komerčnú hodnotu obete takzvaných „náhodných úlovkov“ a zomrú po uväznení v rybárskych sieťach.

Vaquita je obzvlášť nešťastná, pretože zdieľa biotop, veľmi obmedzenú oblasť Kalifornského zálivu, v Mexiku s totoaba, obrovské ryby, ktorých plavecký mechúr je na čiernom trhu veľmi žiadaný a ocenia ho najmä ázijskí kuchári pripravení zaplatiť dokonca 10 000 dolárov (asi 8 000 eur) za jediný močový mechúr, o ktorom sa predpokladá, že má thaumaturgické schopnosti.

V snahe zachrániť veľryby predložilo mexické ministerstvo poľnohospodárstva a rybolovu plán v hodnote 37 miliónov dolárov (asi 30 miliónov eur) na zakázať rybolov vo väčšine horného mora v Corteze, aby sa chránil biotop vaquity. Plán predpokladá, že rybári prejdú z úlohy katov na úlohu strážcov, ponúknu im dotácie na odplatu za stratu príjmu z rybolovu a použijú ich na hliadkovanie v chránenej oblasti a na zisťovanie porušení. Podľa autorov štúdie však samotné odhodlanie Mexika nemusí stačiť a bude potrebné zapojiť aj USA a Čínu.


Video: Vaquita


Predchádzajúci Článok

Rastlina kvitne hyacint - Ako udržať kvitnutie hyacintových kvetov

Nasledujúci Článok

Čo je to Jostaberry: Pestovanie a starostlivosť o višne v záhrade